Na pozorišnom Trgu Susan Sontag izveden koncert Sarajevskog gradskog orkestra

Kultura na ulice 2023!

„Kultura na ulice 2023!“ je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Tim povodom, u subotu, 16. septembra 2023. godine s početkom u 20:00 sati, na pozorišnom Trgu Susan Sontag, sarajevska publika mogla je uživati u koncertu Sarajevskog gradskog orkestra, kojim je dirigovao maestro Fuad Šetić. Sarajevska publika imala je priliku čuti i uživati u simfonijskom repertoaru na kojem su se našle: B. Smetana „Vltava (Moldau)“ iz ciklusa „Moja domovina“, A. Dvorak simfonija op. 95 br. 9, e mol – „Iz novog svijeta“, J. Brahms „Mađarski pleso“ br. 21.

SARAJEVSKI GRADSKI ORKESTAR

Sarajevski gradski orkestar ideja je koja okuplja prvenstveno muzičare iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih gradova i susjednih zemalja, a koji su svojim djelovanjem vezani za Sarajevo. Nastala je još u aprilu 2019. godine, ali je zbog nedostatka institucionalne podrške svu svoju kreativnu energiju trošila isključivo na opstanak. Ideja o gradskom orkestru, rodila se s ciljem da se ukaže na važnost postojanja ansambla ovog tipa, kao prostora gdje mladi muzičari mogu dobiti iskustvo sviranja u profesionalnoj sredini, svirati stilski raznolik repertoar, te obogatiti već stečena znanja. Nadalje, cilj orkestra je da ukazuje na važnost umjetničke muzike u savremenom društvu i njenog adekvatnog vrednovanja, ali i na nedostatak odgovarajuće infrastrukture koja bi podržala rad i djelovanje profesionalnih muzičara u Sarajevu.

Orkestar djeluje pri Udruženju za njegovanje i promociju muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti „Artissimo“, a do sada su samostalno i bez budžeta organizovali i održali 6 cjelovečernjih koncerata, predstavili se na dva međunarodna festivala – Orfej i Vareš Classic Festival, a njihov korizmeni koncert u aprilu 2023. godine integralno je emitovan u programu BHT1.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu