U petak na Žutoj tabiji koncert "Sarajevo World Music", u subotu u Historijskom muzeju muzičko-poetski recital "Kad sevdah govori"

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.

U petak, 17. maja sa početkom u 20:00 sati nastavlja se program Kultura na ulice 2024!, a u prelijepom ambijentu Žute tabije očekuje nas koncert „Sarajevo World Music“ u izvedbi Kenana Mačkovića i Mirze Redžepagića.

Kenan i Mirza su dvije umjetničke individue koje svojim zasebnim stilom sviranja donose specifičan muzički izričaj sevdalinke. Nestandardni instrumentarij ovog dua (klavir i gitara), pomalo neobičan za izvedbu sevdalinki na kakve smo navikli, uspješno unosi elemente strastvenog flamenca, ritmiku orijenta, profinjenost jazza i klasične muzike u tradicionalne pjesme Bosne i Hercegovine. Umjetnici iz Sarajeva Kenan Mačković i Mirza Redžepagić će izvesti pjesme iz repertoara koji se sastoji od tradicionalne bosanske muzike kao i pjesama sa prostora Balkana.

Naredni dan, 18. 5. u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine obilježavamo Međunarodni dan muzeja sa muzičko-poetskim recitalom „Kad sevdah govori“ koji predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od strane poznatih pjesnika i književnika, te izvođača. Koncept recitala potpisuje sopranistica i redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Jusić. Na sceni će joj se pridružiti gitarist Elvir Solak i glumac Adnan Goro.

Recital je premijerno i izveden u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a potom u atriju Arheološkog muzeja u sklopu Festival „Ja BiH...Pet dana Sarajeva u Zagrebu”.

Koncert će biti realizovan uz podršku partnera „Kultura na ulice 2024!“ Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2024! 

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

 Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu