Premijera baletnog triptiha, komična opera, dramska predstava i koncert Sarajevske filharmonije na repertoaru specijalnog programa „Kultura na ulice 2023!"

Specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ za sve građanke i građane Kantona Sarajevo donosi vrhunski repertoar za prvu sedmicu jula.

U srijedu, 5. jula 2023. godine sa početkom u 21:00 sat, na pozorišnom trgu Susan Sontag publika će moći uživati u večeri posvećenoj plesu. Tu noć premijerno će biti izveden prvi dio baletnog triptiha „K'o nekad u osam“, u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine. U baletu „K'o nekad u osam“ članovi baletnog ansambla plesat će na muzičke hitove 70-tih godina.

U predstavi igraju solisti i članovi ansambla Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović / Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Flavio Alberto Valentino i Denis Zhuchenko.

Drugi dio večeri rezervisan je za savremeni ples i flamenco „Metamorphosis“ u koreografiji i režiji Daniele Knežević. Plesačica je Daniela Knežević, a Dario Kos svira udaraljke.

U savremenom plesu i flamencu „Metamorphosis“  učestvuju učenice baletske škole „Aurora“ - KUD „Baščaršija“.

„Radnja baleta K'o nekad u osam  se dešava u nekom od popularnih sarajevskih klubova, glavnom okupljalištu mladih. Mlada „sarajevska raja“ se okuplja na projekciji filma sa početkom u osam, kao i svake subote, nakon koje slijedi igranka gdje se momci i djevojke upoznaju, plešu na muzičke hitove 70-tih godina, međusobno se druže,

Ono što se neraskidivo vezuje za dušu koju Sarajevo ima jeste period takozvanog „onog vremena“ kojeg se sa nostalgijom i čežnjom sjećaju, kako oni koji su imali to zadovoljstvo da ga dožive, tako i nove generacije koje slušaju od svojih roditelja o vremenu gramofonskih ploča, Rock' n'rolla, filmskim projekcijama subotom, igrankama u osam, na kojima se upoznavalo, družilo i zaljubljivalo.“ – izjavila je Ekaterina Vereshchagina.

FILMSKI KLASICI U IZVEDBI SARAJEVSKE FILHARMONIJE U OKVIRU PROGRAMA KULTURA NA ULICE!

Kultura na ulice! 2023 je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Tim povodom, u četvrtak, 6. jula 2023. godine s početkom u 21:00 sat, na pozorišnom trgu Susan Sontag, sarajevska publika moći će uživati u izvedbama poznatih numera iz nezaboravnih holivudskih filmskih ostvarenja. Svi koji budu prisutni imat će priliku čuti i uživati u izvedbama muzičkih tema iz popularnih i kultnih filmova poput Kuma, Jamesa Bonda, Valter brani Sarajevo, Ratovi zvijezda, Nemoguća misija itd. Orkestrom Sarajevske filharmonije dirigovat će maestra Samra Gulamović.

KOMIČNA OPERA TELEFON U PETAK NA POZORIŠNOM TRGU SUSAN SONTAG

Komična opera u jednom činu „Telefon“, rađena na muziku Giana Carla Menottija, u režijskoj postavci Aleksandra Nikolića, bit će izvedena na pozorišnom trgu Susan Sontag u petak, 7. jula sa početkom u 21:00 sat.

U ovoj komičnoj operi u jednom činu igraju prvakinja Opere NPS Aida Čorbadžić i Erol Ramadanović, te članovi baletnog ansambla NPS.

Predstava će biti izvedena uz klavirsku pratnju Fuada Šetića.

NA BIJELOJ TABIJI GRČKA TRAGEDIJA CAR EDIP

U subotu, 8. jula sa početkom u 21:00 sat, na Bijeloj tabiji, publika će moći uživati u izvođenju dramske predstave „Car Edip“ dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Breae. Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, kostimograf je Blagoj Micevski.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić.

“Car Edip” je jedna od najznačajnijih antičkih grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona”.

Dramska predstava “Car Edip” realizirana je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Predstava će biti izvedena uz podršku partnera specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2023!“ JP Sarajevo.

 

Ulaz na sve događaje u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2023!“ je potpuno besplatan.

Napomena: U slučaju vremenskih neprilika organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu