Winter Fest: U prepunoj sali NPS izveden baletni klasik "Krcko Oraščić"

U baletu „Krcko Oraščić“ nastupili su solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala maestra Samra Gulamović.

Narodno pozorište Sarajevo je za sve ljubitelje pozorišta i baleta pripremilo decembarsku čaroliju, te je na sceni Narodnog pozorišta 23. decembra izveden balet „Krcko Oraščić“ rađen na muziku Petra Iliča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova.

U baletu „Krcko Oraščić“ nastupili su solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala maestra Samra Gulamović.

Naslovne uloge Krcka Oraščića i Maše igrali su solista Narodnog pozorišta u Beogradu Jose Iglesias, te solistica Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić.

Scenograf je Josip Lovrenović, kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić.

Balet „Krcko Oraščić“ izveden je u sklopu projekta “Winter Fest: Zimska čarolija u Narodnom pozorištu” podržanog od strane Turističke zajednice KS.

Napominjemo publiku, da je naredno izvođenje baleta "Krcko Oraščić" u utorak, 26. 12. 2023. sa početkom u 19:30 sati.

O baletnoj predstavi „Krcko Oraščić“

Balet "Krcko Oraščić" ("Ščelkunčik") komponirao je ruski kompozitor Pjotr Ilič Čajkovski po narudžbi direktora Carskih ruskih pozorišta Ivana Vsevološkog. Riječ je o jednom od najpopularnijih i najviše izvođenih djela čuvenog kompozitora.

Ovaj balet prvi put je izveden 19. decembra 1892. godine u postavci Mariusa Petipa. Od tog perioda popularnost baleta "Krcko Oraščić" stalno je rasla i danas ovo djelo predstavlja osnovu repertoara svih evropskih i svjetskih pozorišnih kuća.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu