Hit predstava Sjećaš li se…”Sjećaš li se Dolly Bell?” večeras na sceni NPS

ULAZNICE SE MOGU KUPITI NA BLAGAJNI NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO.

 

U četvrtak, 14. marta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti će izveden balet Sjećaš li se..."Sjećaš li se Dolly Bell?" kompozitora Alexandera Balanescua, u koreografiji, režiji i dramaturškom konceptu Staše Zurovca.

„Sidranov tekst prije svega me je zainteresirao kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje. Koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti potiče sjećanje, a također nastoji ponuditi novu vrijednost i onom gledatelju koji ne poznaje djelo, te mu nudi jednaku priliku da ga doživi i razumije. Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara kazališna predstava. Ona je i glazba i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije. Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena, s druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i više suosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče.“ – izjavio je koroegoraf Staša Zurovac.

U predstavi ćemo gledati baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo: Selmu Efendić, Borisa Vidakovića, Natašu Gaponko, Denisa Zhuchenka, Ekaterinu Vereshchaginu, Mihaila Mateescua, Masafumija Okuzonoa, Bulata Gareeva, Admira Kalkana, Aminu Sulejmanagić, Sabinu Sokolović, Lejlu Bajramović, Nadzu Pušilo, Selmu Strbo, Tila Cmančanina, Gorana Staniškovskog, Ivana Salonskog, Zulejhu Keco Kapidžić, Doru Kos, Dariku Dunganovu, Toko Tatekawu, Albinu Huskić iTamaru Ljubičić

Kostimografska rješenja uradila je Bjanka Adžić-Ursulov, a scenograf je Josip Lovrenović.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 Radno vrijeme blagajne:

-Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.

-Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu