Sretan Međunarodni dan baleta! Dan otvorenih vrata u Narodnom pozorištu Sarajevo

Sretan Međunarodni dan baleta! Dan otvorenih vrata u Narodnom pozorištu Sarajevo

Na classu će učestvovati ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u srijedu, 1. 11. 2023.  godine, sa početkom u 11:00 sati, povodom Međunarodnog dana baleta, publici će biti omogućeno da prisustvuje baletnom classu, što je rijetka prilika za uvid u naporan rad i predanost baletnih umjetnika.

Međunarodni dan baleta slavi ne samo ljepotu baleta, već i predanost, rad i posvećenost umjetnicima koji ga izvode. To je dan kada se umjetnost plesa približava publici i inspirira nove generacije da se zaljube u svijet baleta.

Baletni class pod nazivom „Dan otvorenih vrata“  vodit će baletni pedagog Rafael Avnikjan gost iz Slovačke, dok će korepetitorica pijanistkinja biti Aida Jažić.

Na classu će učestvovati ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Baletni class bit će izveden u okviru projekta “Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS” podržanog od strane Turističke zajednice KS.

MEĐUNARODNI DAN BALETA

Međunarodni dan baleta prvi put se počeo obilježavati 1. oktobra 2014. godine. Tada se pet velikih svjetskih baletnih kompanija udružilo kako bi toga dana publici ponudilo pravu poslasticu. Naime, ove pozorišne kuće osigurale su četiri sata live streama, a publika je mogla zaviriti u živote članova kompanija: od proba, classova do predstava. Plesalo se u ruskom Boljšoj teatru, Australian Balletu, engleskom Royal Balletu, National Ballet of Canada i San Francisco Balletu.

Od tada do danas obilježavanju Međunarodnog dan baleta pridružuje se svake godine sve više pozorišnih kuća kako bi podsjetili na univerzalnost plesnog/baletnog jezika.

Međunarodni dan baleta, koji se obilježava širom svijeta svake godine, predstavlja priliku za sve ljubitelje umjetnosti da se upoznaju s čarima baleta. Ovaj dan posvećen je slavlju i promociji ove plemenite umjetničke discipline. Ove godine obilježavamo ga 1. novembra, a tog dana ljubitelji baleta širom svijeta imati će priliku putem live streaminga zaviriti iza kulisa baletnih kompanija i vidjeti kako ta umjetnost izgleda sa druge strane.

Foto: Sanjin Mulaomerović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu