Baletna predstava Sjećaš li se..."Sjećaš li se Dolly Bell?" večeras na sceni HNK Split

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo večeras će na sceni HNK Split izvesti plesno-kazališni komad Sjećaš li se..."Sjećaš li se Dolly Bell?". Ljubitelji baleta imat će priliku uživati u spoju Balanescuove glazbe, koreografije u potpisu renomiranog umjetnika Staše Zurovca te izuzetnih kostimografskih rješenja Bjanke Adžić-Ursulov i scenografije Josipa Lovrenovića.

Prema riječima koreografa i redatelja, rad na predstavi je inspirativna priča koja "nije ni balet, ni drama već ima svoju autentičnost koja je proizašla iz sâmog ansambla i autorske ekipe predstave."

„Sidranov tekst prije svega me je zainteresirao kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje. Koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti potiče sjećanje, a također nastoji ponuditi novu vrijednost i onom gledatelju koji ne poznaje djelo, te mu nudi jednaku priliku da ga doživi i razumije. Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara kazališna predstava. Ona je i glazba i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije. Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena, s druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i višesuosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče.“ (Staša Zurovac, koreograf)

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Baletna predstava Sjećaš li se..."Sjećaš li se Dolly Bell?" počinje u 20:00 sati.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu