Proslavimo zajedno Međunarodni dan plesa uz balet "Žetva"

Publika će uživati u igri solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta, u naslovnim ulogama gledatI ćemo Tamaru Ljubičić i Olega Karatseva.

U subotu 27. aprila 2024. godine, 74 godina nakon prvog premijernog izvođenja, povodom Međunarodnog dana plesa na sceni Narodnog pozorišta ponovo će biti izveden balet „Žetva“ kompozitora Borisa Papandopuloa, u koreografiji i režiji Edine Papo.

1946. godine osnovan je mali baletni ansambl Narodnog pozorišta, ali se pravi početak rada sarajevskog Baleta veže za predstavu "Žetva", prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo, 25. maja 1950. godine, postavili kompozitor Boris Papandopulo, koji je tad djelovao u sarajevskoj operi i ruska balerina Nina Kirsanova.

Publika će uživati u igri solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta, u naslovnim ulogama gledatI ćemo Tamaru Ljubičić i Olega Karatseva.

Dizajn scenografije potpisuje Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradila je Katarina Radošević Galić, dramaturginja je Asja Krsmanović.

„Balet Žetva Borisa Papandopula, učinio je da se ponovo zaljubim u teatar. Muzika, sadržaj, igrači, strepnja, odgovornost…

Danas se klasični, moderni, neoklasični balet i druge savremene forme plesa, nesumnjivo prepliću. Klasični balet doživljavam kao temeljni jezik. Kako je klasična muzika zapisana notama vječna, tako je i klasični balet vječan, ima svoju posebnu strukturu i poseban značaj. Ovdje sam kao koreografkinja crpila inspiraciju odasvud.

Moje viđenje Žetve je prilagoditi je sadašnjem trenutku, da bude dinamična i prirodnija. Vjerujem da sam na taj način predstavu približila gledaocu, pogotovo mladima koji uče voljeti balet kao umjetnost.“ – izjavila je koreografkinja Edina Papo.

Međunarodna poruka za Svjetski dan plesa 2024.

"Jedna uspomena nije dovoljna da se stvori povijest. A povijest jednog kazališta, poput svake druge, također je povijest drugih – umjetnosti poput plesa koji je migrirao i stasao na različitim geografskim širinama.
Zidovi Kraljevskog baleta čuvaju fotografije koje opisuju taj put, povijest poziva svoje protagoniste, a ples u Argentini sjaji sa svakim od tih imena. Često se institucije urone u tihu anonimnost, bez lica ili prezimena, izbjegavajući suočavanje s ehom prošlosti. Organizacije koje potiču i podržavaju ITI-UNESCO, poput Argentinskog vijeća za ples, često djeluju kao zid koji zaustavlja zaborav.
S vama sam u obvezi da spasimo i revitaliziramo povijest majstora, umjetnika i koreografa koji su obogatili svijet plesa te zaslužuju da ih čuju buduće generacije. Svi mi trebamo znati da nismo samo promatrači, već nasljednici tradicije oblikovane umjetnošću, dostojanstvom i žrtvom, hraneći naš put ljubavlju prema ljepoti. Iako nas budućnost i sadašnjost privlače, bez čvrstih temelja prošlosti, bez plodnosti naše zemlje, drvo plesa ne može procvjetati. Korijeni su tradicija i istovremeno… hranjivi sastojci." – Marianela Núñez, prvakinja baleta Kraljevskog baleta u Londonu

Radno vrijeme blagajne :

- Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00 - 11:30 i 15:30 - 19:30 sati.
- Ostalim radnim danima od 9:00 – 15:00 sati.

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu