U povodu Međunarodnog dana umjetnosti na sceni NPS balet „Dama s kamelijama“

U povodu Međunarodnog dana umjetnosti na sceni NPS balet „Dama s kamelijama“

Predstava će biti izvedena u okviru projekta “Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS” podržanog od strane Turističke zajednice KS.  

U subotu, 15. aprila 2023. godine, sa početkom u 19:30 sati, u povodu Međunarodnog dana umjetnosti, na sceni Narodnog pozorišta bit će izveden balet u dva čina i sedam slika „Dama s kamelijama“ kompozitora Giuseppea Verdija, u koreografiji svjetski renomiranog koreografa Vasilija Medvedeva, rađen prema romanu Alexandrea Dumasa sina.

U glavnim ulogama uživat ćemo u igri solista Baleta NPS pa će ulogu Margarite utjeloviti Tamara Ljubičić, dok će Armanda igrati Oleg Karatsev. Uz soliste ćemo gledati baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo, sve uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije kojim će dirigovati maestra Samra Gulamović.

„Nije prvi puta da tužna priča u "Dami s kamelijama" inspiriše koreografe. Zajedno sa koreografom sam htjela predstavu istovremeno učiniti klasičnom, tradicionalnom, ali i originalnom našom, drugačijom od ostalih. Pisati libreto za balet- je zaista neobičan posao. Iz teksta koji pišem u glavi i pred očima se rađa ples, pokret, riječi i slova se pretaču u umjetnost baleta.“ (Yana Temiz)

"Dama s kamelijama" premijerno je izvedena 29. 3. 2012. godine. Od tada su se mijenjali brojni baletni umjetnici koji su davali svoj doprinos izvedbi ovog baleta, ali ono što je ostala konstanta je prelijepa ljubavna priča koja će vas očarati.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem web stranice NPS.

Radno vrijeme blagajne:

-svakim radnim danom: od 9:00 do 15:00 sati;

-na dan izvođenja predstave u dva termina: od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu