U sklopu 32. Beogradskog ljetnog festivala izvedena beogradska premijera baleta Sjećaš li se...“Sjećaš li se Dolly Bell?"

Staša Zurovac, koji je i autor dramaturškog koncepta, kaže da ga je Sidranov tekst zainteresovao, prije svega, kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje.

U ponedjeljak, 1.jula na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u sklopu glavnog programa 32. Beogradskog ljetnog festivala – Belef 2024, izvedena je beogradska premijera baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Sjećaš li se...“Sjećaš li se Dolly Bell?“ u koreografiji, režiji i dramaturgiji Staše Zurovca.

Plesno-kazališni komad inspiriran motivima romana Abdulaha Sidrana Sjećaš li se...“Sjećaš li se Dolly Bell?“ na muziku rumunjskog kompozitora Aleksandra Balaneskua praizveden je 29. novembra 2023. godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a sada je imao i svoju beogradsku premijeru.

Staša Zurovac, koji je i autor dramaturškog koncepta, kaže da ga je Sidranov tekst zainteresovao, prije svega, kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje.

“Koreografija u simbiozi sa plesom, a još udružena sa literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, ali i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrsni sublimat ponuđene umetničke stvarnosti podstiče pamćenje, a također nastoji ponuditi novu vrijednost i onom gledaocu koji ne poznaje djelo i nudi mu jednaku mogućnost da ga doživi i razumije”, naveo je Zurovac, plesač i koreograf, nekadašnji vodeći solista Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Uloge su stvarili: Boris Vidaković, Nataša Gaponko, Mihail Mateescu, Ekaterina Vereshchagina, Masafumi Okuzono, Bulat Gareev, Denis Zhuchenko, Sabina Sokolović, Admir Kalkan, Amina Sulejmanagić, Nadža Pušilo, Selma Štrbo, Lejla Bajramović, Goran Staniškovski, Til Čmančanin, Evgeny Gaponko, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Toko Tatekawa, Darika Dunganova, Tamara Ljubičić, Albina Huskić i Selma Efendić.

Kostimografska rješenja uradila je Bjanka Adžić-Ursulov, a scenograf je Josip Lovrenović.

O 32. BEOGRADKSOM LJETNOM FESTIVALU – BELEF 2024
32. Beogradski ljetnji festival – Belef 2024 biće organizovana od 20. juna do 7. jula.

Pod sloganom „Dobra priča“, Belef će publici i ove godine obezbijediti premijerna izvođenja pozorišnih, igračkih i muzičkih predstava, performanse, razgovore i književne večeri.

Pozorišne predstave i programi festivala održavati će se na scenama gradskih pozorišta i u prostorima gradskih ustanova kulture: Narodnom pozorištu u Beogradu, Ateljeu 212, Malom pozorištu „Duško Radović“, Pozorištu „Boško Buha“, Teatru Vuk, Hartefakt kući, Pozorištu lutaka „Pinokio“, Salonu Muzeja grada Beograd

32. Beogradski ljetnji festival predstavlja izbor najznačajnijih pozorišnih ostvarenja u protekloj godini, ali i premijerna izvođenja predstava.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu