Proslavimo Međunarodni dana teatra u Narodnom pozorištu Sarajevo uz baletni klasik "Posljednja noć; Šeherzada"

Balet "Posljednja noć; Šeherzada" ponovo je na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo 4. aprila sa početkom u 19:30 sati.

U srijedu 27. marta svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana teatra, moći će uživati u igri solista i ansambla baleta kada će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izveden baletni klasik „Posljednja noć; Šeherzada“ u koreografiji i režiji Vesne Orlić.

Fragment iz baleta ruskog kompozitora Arama Hačaturjana "Posljednja noć“ prvi je dio ove baletne predstave u kojem igraju Luisa Escamilla Rodriguez i Elio Arnoldo Villa Garcia.

Čuveni balet "Šeherzada" komponovao je Nikolaj Rimski – Korsakov, a u glavnim ulogama nastupit će solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Ivan Salonski.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

„Kako mi je ovaj čarobni grad ostao u sjećanju kao multikulturalni ambijent na razmeđi Istoka i Zapada, u kome se prepliću tradicionalno i moderno, vizuelna raskoš i orijentalni mirisi, simfonijska suita Šeherzada bio mi je logičan izbor i inspiracija za koreografiju u kojoj dominira svevremena priča o ljubavi, prevari, izdaji, mržnji, nasilju, osveti i smrti.

Kooperativnost, visoka motivacija, entuzijazam i otvorenost prema inovacijama, ali i simbolika legendarne heroine koja je vijekovima bila simbol umjetnosti pripovijedanja, dala mi je ideju da spojim dramske i plesne elemente i tako u potpunosti iskoristim kreativni potencijal ansambla.“ – zapisala je koreografkinja baleta „Posljednja noć; Šeherzada“ Vesna Orlić.

Balet "Posljednja noć; Šeherzada" ponovo je na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo u četvrtak, 4. aprila sa početkom u 19:30 sati.

Foto: Velija Hasanbegović


Radno vrijeme blagajne :

-Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

-Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu