Solisti Baleta NPS na prestižnom CHOREA International Dance Festivalu

Solisti Baleta NPS na prestižnom CHOREA International Dance Festivalu

Kao jedinstveni festival, CHOREA GALA predstavlja vrhunske izvođače svjetski poznatih baletske grupe u luksuznom ambijentu slovačke prestonice, donoseći balet vrhunskog umjetnički kvalitet slovačkoj i međunarodnoj publici.

Solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev nastupit će na prestižnom CHOREA International Dance Festivalu, na kojem će se predstaviti duetom iz baletne predstave “Mare Nostrum”, a koju je koreograf Davide Bombana postavio na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 2014. godine. CHOREA International Dance Festival bit će održan u Bratislavi u nedjelju, 18. 6. 2023. godine.
„Nakon uspješne premijere i reprize baleta „Giselle“, rad nastavljam sa probama i pripremama za CHOREA International Dance Festival, koji će se održati 18. 6. 2023. godine u Bratislavi. Poziv za ovaj festival je uslijedio od direktora festivala Jána Ďurovčíka i koreografa Davidea Bombane inače velikog prijatelja Narodnog pozorišta Sarajevo, koji je u našoj kući postavio dva baleta. Prije dva mjeseca imali smo njegovu premijeru baleta “Romeo i Julija”, koja je dobila mnogo pozitivnih kritika. Na festivalu ću plesati duet iz predstave “Mare Nostrum”, koju je Bombana postavljao 2014. godine za naš baletni ansambl, a predstava se pokazala veoma uspješnom. Ovaj duet sam ranije plesala sa našim prvakom Mihailom Mateescuom, a na festivalu će se na njegovom mjestu naći mladi igrač, solista našeg ansambla Oleg Karatsev. Velika mi je čast da imam priliku da predstavljam sarajevski balet na ovako prestižnom festivalu poput CHOREA festivala, na kojem će također učestvovati i igrači iz nacionalnih teatara poput, Teatro dell’Opera di Roma, Staatsballett Berlin, Ballet de Barcelona, Latvian National Ballet, Poznan Opera Ballet, Opera National Capitole Toulouse i drugih. Važno je da sarajevski balet češće izlazi iz okvira granica naše zemlje, da se više predstavljamo drugoj publici, da pokazujemo da imamo kvalitet i predstava i igrača da plešemo rame uz rame sa igračima evropskih i svetskih teatara.“ – izjavila je Tamara Ljubičić solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.
O CHOREA INTERNATIONAL DANCE FESTIVALU

CHOREA GALA je jedinstvena grandiozna izložba modernog baleta svjetske klase koja se održava u samom srcu Evrope. Njegova osnovna ideja je predstavljanje modernog baleta u izvođenju najprestižnijih baletskih grupa iz cijelog svijeta i njihovih solista u Slovačkoj. CHOREA GALA se održava svake godine početkom ljeta na čarobnom otvorenom mjesto na obali reke koje se nalazi u Bratislavi na veličanstvenoj reci Dunavu stvarajući prirodnu scenografija za ovaj izuzetan događaj.

Kao jedinstveni festival, CHOREA GALA predstavlja vrhunske izvođače svjetski poznatih baletske grupe u luksuznom ambijentu slovačke prestonice, donoseći balet vrhunskog umjetnički kvalitet slovačkoj i međunarodnoj publici.

Od svog otvaranja, CHOREA GALA je ugostila renomirane trupe svetske klase, kao što su kao Balletto di Milano (Italija), Nacionalni balet Portugala, Nacionalni balet Kanade, Nacional Balet Kube, Nacionalni balet Estonije, Češki nacionalni balet, Bangkok City Ballet (Tajland), Nacionalna opera Varšava (Poljska), Nacionalna opera Lavov (Ukrajina), Víctor Ullate Balet (Španija), kao i mnogi drugi značajni umjetnici iz raznih zemalja.

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu