U Narodnom pozorištu Sarajevo održana press konferencija povodom premijere baleta "Giselle"

U Narodnom pozorištu Sarajevo održana press konferencija povodom premijere baleta "Giselle"

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. juna 2023. godine sa početkom u 19:30 sati.

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak 9. juna sa početkom u 19:30 sati premijerno će biti izveden najpopularniji i najizvođeniji romantični bijeli balet "Giselle" kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot.

Balet "Giselle" će biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.

Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev.

Tim povodom, danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana press konferencija na kojoj su se medijima obratili direktor NPS Dino Mustafić, koreografkinja Edina Papo, asistent koreografkinje Alenka Ribič, direktor Baleta NPS Evgeny Gaponko i dirigent Dario Vučić.

Prvi se obratio direktor NPS Dino Mustafić, s porukom da je baletna predstava "Giselle" kraljica romantičnog baleta.

"Moram istaći da je 'Giselle' najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu. To je bezvremenska priča o slomljenom srcu i ljubavi koja prelazi granice ovozemaljskog života, a ujedno i savršena prilika za našu publiku da uživa u ljepoti plesa i priče. Iako je praizvedba Giselle bila davno, svojom estetikom i ljepotom ovaj balet i danas budi veliki interes i time ostaje svevremenski.

Postoji saglasnost da je Giselle jedan od najljepših tradicionalnih baleta koji je baletskim umjetnicima skoro generacijski izazov da se u jednoj epohi nađe na repertoaru.To je razlog zašto se ovom naslovu vraćamo poslije jedne decenije. Naša Giselle u koreografskoj vizuri Edine Papo jeste osobena po fluidnosti u pokretu, strukturalnom skladu tradicionalnog i savremenog koji je plesačima dozvolio promišljeno i duboko igranje na emociju. Naš ansambl svojom kvalitetom i zajedništvom donosi novo gledalačko iskustvo, emotivno i čisto, sa zanimljivim dramskim ulogama, koje će vas uvjeriti zašto se Giselle smatra kraljicom romantičnoga baleta", kazao je Mustafić.

Zatim je riječ dobila i koreografkinja ove baletne predstave Edina Papo.

Kao što je naglasio direktor NPS Dino Mustafić, balet "Giselle" jedan je od najpopularnijih i najizvođenijih romantičnih baleta na svijetu, a svoju prvu premijeru je imao 1841. u Parizu. Naslovnu ulogu tada je igrala Carlotta Grisi, jedna divna nobel balerina za to vrijeme. Riječ je o klasičnom baletu koji nosi pridjev "bijeli". Nastao je zbog toga što priče i bajke koje su rađene u određenim baletima imaju čin u kojima su balerine u bijelim kostimima. U baletu "Giselle" balerine su u dužim bijelim kostimima/suknjama. One su duhovid djevojaka koje su bile udate pa su umrle s nekim razlogom. One su vile, prozračne i vazdušaste, istakla je Papo.


Veliki obožavalac baleta, francuski pjesnik, pisac i kritičar Theophile Gautier tragao je četrdesetih godina devetnaestog vijeka za libretom koji će poslužiti kao priča za novi balet. U pjesmi Duhovi poznatog francuskog romantičara Victora Hugoa, Gautier pronalazi motiv plesača osuđenih da plešu cijelu noć, dok motiv vila - djevojaka koje su umrle prije vjenčanja i svake noći izlaze iz grobova plešući vilinsko kolo u koje hvataju mladiće, prisiljavajući ih da plešu sve do smrti - pronalazi kod njemačkog pjesnika Heinricha Heinea u knjizi "Kroz Njemačku".

Uz pomoć libretiste Vernoya de Saint-Georgesa, uz muziku Adolphea Adama i koreografiju Jeana Corallija i Julesa Perrota nastaje novi balet "Giselle". U glavnoj ulozi zablistala je 28. juna 1841. na sceni pariškog Theatre de l’Academie Royale de Musique balerina Carlotta Grisi. Praizvedba je imala veliki uspjeh, a uloga Giselle donijela je Carlotti Grisi međunarodnu slavu. Balet je postavljen na mnogim svjetskim scenama u koreografiji Corallija i Perrota sve do 1887. godine, kada je slavni francusko-ruski koreograf Marius Petipa postavio svoju verziju Giselle u Sankt Petersburgu.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. juna 2023. godine sa početkom u 19:30 sati.

Preuzeto sa: radiosarajevo.ba

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu