Počinje Winter Fest: Baletni klasik "Krcko Oraščić" u dva termina na sceni Narodnog pozorišta

U baletu „Krcko Oraščić“ nastupiti će solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović.

Narodno pozorište Sarajevo je za sve ljubitelje pozorišta i baleta pripremilo decembarsku čaroliju, te će na sceni Narodnog pozorišta, u terminima 23. i 26. decembra, biti izveden balet „Krcko Oraščić“ rađen na muziku Petra Iliča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova.

U baletu „Krcko Oraščić“ nastupiti će solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović.

Naslovne uloge Krcka Oraščića i Maše igraju solista Narodnog pozorišta u Beogradu Jose Iglesias, te solistica Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić.

Scenograf je Josip Lovrenović, kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić.

Obje predstave počinju u 19:30 sati.

Balet „Krcko Oraščić“ bit će izveden u sklopu projekta “Winter Fest: Zimska čarolija u Narodnom pozorištu” podržanog od strane Turističke zajednice KS.

O baletnoj predstavi „Krcko Oraščić“

Balet "Krcko Oraščić" ("Ščelkunčik") komponirao je ruski kompozitor Pjotr Ilič Čajkovski po narudžbi direktora Carskih ruskih pozorišta Ivana Vsevološkog. Riječ je o jednom od najpopularnijih i najviše izvođenih djela čuvenog kompozitora.

Ovaj balet prvi put je izveden 19. decembra 1892. godine u postavci Mariusa Petipa. Od tog perioda popularnost baleta "Krcko Oraščić" stalno je rasla i danas ovo djelo predstavlja osnovu repertoara svih evropskih i svjetskih pozorišnih kuća.

Foto: Sulejman Omerbašić

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu