Premijera operete "Orfej u podzemlju" sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo

Premijera operete "Orfej u podzemlju" sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo

Bit će to drugo postavljanje operete Orfej u podzemlju na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, nakon 9. novembra 1990. godine.

„Komična opereta Orfej u podzemlju [koja je prvi put izvedena u Parizu 1858. godine] bila je hrabra, drska i duhovita i u vrijeme kada je nastala, a na nama je da je i danas pokažemo u vedrom i suvremenom duhu“, rekla je rediteljica Nina Kleflin.

„Izrugujući dosadno klasicističko kazalište koje se oslanja na starogrčke uzore, Offenbach je želio stvoriti zabavnu priču koja obiluje lako pamtljivim hitovima i brzim, veselim melodijama. To mu je tako dobro uspjelo da je čuveni ‘pakleni ples’ (gallop infernal) postao poznat kao Can Can i osvojio sve noćne klubove Europe“.

Prema njenim riječima, u predstavi koja se priprema u Narodnom pozorištu Sarajevo „ima duhovitog i ironičnog poigravanja sa svim formalizmima i malograđanštinama“.

„Vidjet ćete bogove na Olimpu koji se ne ponašaju nimalo božanski, svijet ljudi koji obiluje bračnim nevjerama i lažima i paklenu zabavu u svijetu sjena gdje je sve dozvoljeno. Sjajan autorski tim i izvanredni pjevači, koji su uz to i odlični glumci, osigurali su mi kreativan i uzbudljiv radni proces“, rekla je Kleflin.

Publici će se predstaviti solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar.

U naslovnim ulogama pojavit će se Aida Čorbadžić / Tamara Štrelov Tabulov u liku Euridike, Amir Saračević igrat će Orfeja, Jasmin Bašić u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će utjeloviti lik Plutona.

Ostatak podjele čine Amila Ravkić / Adelisa Saračević, Melisa Hajrulahović Tomić, Hana Salihović, glumica dramskog ansambla Emina Muftić, Dejan Kajević / Josip Katavić, Katarina Kikić Marić, Majo Marilović, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Dajana Segvić, Dragana Glumac, Alen Lemešević i Alen Mustafić.

Koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografska rješenja uradila je Vanja Ciraj Džudža, adaptaciju libreta Adnan Lugonić.

Autor: BosnaInfo

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu