Broadwayski klasik "Blue Monday" 22. marta premijerno na sceni NPS

JAZZ OPERA BLUE MONDAY PRAIZVEDENA JE NA BROADWAYU 1922. GODINE

Na sceni Narodnog pozorišta u petak, 22. marta sa početkom u 19:30 sati, premijerno će biti izvedena jazz opera „Blue Monday“ kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Bakir Samardžić.

Foto: Velija Hasanbegović

Kompozitor George Gershwin posebno se istaknuo komponovanjem muzike za koncertne dvorane, broadwayske mjuzikle i hollywoodske filmove, a najpoznatiji je po specifičnom načinu na koji je u klasičnu muziku unosio elemente popularne američke muzike, crnačkog spirituala, jazza i bluesa.

U jazz operi „Blue Monday“ uloge će ostvariti: Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović -Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj, Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla NPS.

Foto: Velija Hasanbegović

„Gorko je biti niko i ništa u Njujorku 1930. godine, u gradu u kojem niko ne spava u gradu koji je novi Babilon, u gradu velike krize, velike depresije, prohibicije, crnih hronika i očajanja. Put od trnovitog dna do slatkog života je satkan od iskušenja. Moguć je samo najbeskrupuloznijima. To je svet bez ideala. Umesto ljubavi tu su niske strasti. Umesto bliskosti - zavisnost. Umesto mudrosti- lukavstvo. Umesto svetlosti - sjaj. Umesto humora - lakrdija. Da li je novi Babilon nepobediv? Da li on kao crna rupa guta sve što mu se približi i tako se progresivno širi? Novi Babilon je zavodljiv, ali i nepodnošljiv. Njime smo zaslepljeni, zaljubimo se na kratko, ali ga nikada ne zavolimo. Laž, nemilosrdnost, kocka, strast, prevara, ljubomora, pohlepa- naš glavni junak je centar ovog vrtložnog toka i njime dobro pliva. Međutim, sećanje na jedinu pravu ljubav i svetlost brišu sva priviđenja.“ – izjavio je reditelj Aleksandar Nikolić.

Foto: Velija Hasanbegović


Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Senka Ranosavljević, dizajner svjetla Moamer Šaković.

U sklopu premijernog izvođenja jazz opere „Blue Monday“ bit će izvedena i opera buffa „Telefon“ kompozitora Gian Carla Menottija, u režiji Aleksandra Nikolića uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Fuad Šetić.

U naslovnim ulogama gledat ćemo Aidu Čorbadžić i Nedima Bašića, te članove baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Scenografiju potpisuje Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradila je Ata Omerbašić, a koreografiju Aleksandar Ilić.

Prvo reprizno izvođenje je 23. marta sa početkom u 19:30 sati.

Ulaznice se mogu rezervisati putem zvanične web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo:
https://nps.ba/repertoar/blue-monday/386;
https://nps.ba/repertoar/blue-monday/387.

Radno vrijeme blagajne:

-Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

-Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu