Opera “Madam Butterfly” sjajan komad u punom obimu na sceni NPS

Opera “Madam Butterfly” sjajan komad u punom obimu na sceni NPS

Predstavu će izvoditi solisti i hor Opere NPS, članovi Baleta NPS i Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Josip Šego.

Premijerna izvedba opere “Madam Butterfly” Giacoma Puccinija biće upriličena 9. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevu. Priča o tragičnoj ljubavi mlade Japanke prema američkom vojniku tako će se nakon 30 godina naći ponovo na sceni ove teatarske kuće.

Režiju potpisuje Tadija Miletić, a dirigovaće Josip Šego. Prva repriza zakazana je u ponedjeljak, 11. decembra.


Umjetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Leonardo Šarić, uz pohvale autorskom timu i protagonistima, kazao je na današnjoj konferenciji za medije da se na ovom djelu intezivno radilo dva mjeseca, te istakao da je rezultat izvrsna predstava.

Reditelj Tadija Miletić naveo je da je ansambl s kojim je radio na fantastičnom nivou.

– Apsolutno je opravdao svaka očekivanja. Ovo je jedan reprezentativan komad sa fantastičnim umjetnicima koji mogu da sarajevskoj publici predstave jedan sjajan komad u punom obimu – podvukao je Miletić.

On je kazao da je ideja bila razbijanje zida između publike i umjetnika. Miletić je naveo da je jedna od njegovih životnih misija približiti umjetnost publici.

Miletić je također uputio priznanje Narodnom pozorištu Sarajevo i direktoru Opere Leonaru Šariću jer su dali priliku i mladim umjetnicima, koji su opravdali očekivanja.

Dirigent Josip Šego zadovoljan je što je imao priliku raditi na ovom djelu.

– Sve uloge u “Madam Butterfly” su posebno pisane po glasovnim zahtjevima, po karakternim zahtjevima, glumačkim itd. Znači za svaku od ovih uloga u ansamblu imamo adekvatnu osobu koja je može interpretirati na pravi način -podvukao je Šego.


Gost iz Hrvatske Stjepan Franetović koji nastupa u alternaciji sa Amirom Saračevićem, ocijenio je za ansambl Opere NPS da je to mala ali jaka vojska koja je do sada uspjela odoliti svim izazovima različitih pravaca i različitih zahtjeva.

Predstavu će izvoditi solisti i hor Opere NPS, članovi Baleta NPS i Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Josip Šego.

Uloge će ostvariti Katarina Kikić Marić/Danijela Jovanović, Amir Saračević/Stjepan Franetović, Amila Ravkić/Adelisa Saračević, Ileš Bečei, Ivan Šarić/Denis Isaković, Marko Kalajanović/Erol Ramadanović, Jasmin Bašić, Lejla Huseinćehajić/Zana Staniškovska, Siniša Markanović, Edin Daši, Josip Katavić, Dajana Šegvić, Zdenka Vaniček, Laura Kozlinger, te članice baletnog ansambla NPS Marijana Marić/Paula Grubešić Mateescu.

Scenografkinja je Mirna Ler, dok je za kostimografska rješenja zadužena Vanja Ciraj Džudža.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu