Hrabra, drska i duhovita opereta „Orfej u podzemlju“ premijerno na sceni NPS

Hrabra, drska i duhovita opereta „Orfej u podzemlju“ premijerno na sceni NPS

Nakon 33 godine opereta Orfej u podzemlju ponovo na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Premijera operte u dva čina „Orfej u podzemlju“ kompozitora Jacquesa Offenbacha, u režijskoj postavci Nine Kleflin bit će izvedena u petak, 10. marta sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar.

U naslovnim ulogama pojavit će se: Aida Čorbadžić / Tamara Štrelov Tabulov u liku Euridike, Amir Saračević igrat će Orfeja, Jasmin Bašić u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će utjeloviti lik Plutona.

Ostatak podjele čine: Amila Ravkić / Adelisa Saračević, Melisa Hajrulahović Tomić, Hana Salihović, glumica dramskog ansambla Emina Muftić, Dejan Kajević / Josip Katavić, Katarina Kikić Marić, Majo Marilović, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Dajana Segvić, Dragana Glumac, Alen Lemešević i Alen Mustafić.

„Komična opereta „Orfej u podzemlju“ bila je hrabra drska i duhovita i u vrijeme kada je nastala, a na nama je da je i danas pokažemo u vedrom i suvremenom duhu. Izrugujući dosadno klasicističko kazalište koje se oslanja na starogrčke uzore, Offenbach je želio stvoriti zabavnu priču koja obiluje lako pamtljivim hitovima i brzim, veselim melodijama.

To mu je tako dobro uspjelo da je čuveni pakleni ples ( gallop infernal) postao poznat kao Can Can  i osvojio sve noćne klubove Evrope.

U predstavi koju pripremam za Narodno pozorište Sarajevo biti će svega toga: duhovitog i ironičnog poigravanja sa svim formalizmima i malograđanštinama. Vidjeti će te bogove na Olimpu koji se ne ponašaju nimalo božanski, svijet ljudi koji obiluje bračnim nevjerama i lažima i paklenu zabavu u svijetu sijena gdje je sve dozvoljeno.

Sjajan autorski tim i izvanredni pjevači koji su uz to i odlični glumci osigurali su mi kreativan i uzbudljiv radni proces.

Nadamo se uskoro pozvati vas na strastvenu i veselu opernu predstavu koja juri galopirajući kroz Offenbachove hitove.

Orfej je sišao u podzemlje po svoju (ne)vjernu ženu, a vi požurite u Pozorište po dobru zabavu.“ – izjavila je rediteljica Nina Kleflin.

Koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografska rješenja uradila je Vanja Ciraj Džudža, adaptaciju libreta Adnan Lugonić.

Opereta „Orfej u podzemlju“ praizvedena je u Parizu 21. 10. 1858.

Ovo će biti drugo postavljanje operete „Orfej u podzemlju“ na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, nakon 9. 11. 1990. godine.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 11. marta 2023. godine sa početkom u 19:30 sati.

Ulaznice se mogu rezervisati na web stranici Narodnog pozorišta Sarajevo, ili kupiti na blagajni.

Radno vrijeme blagajne:

  • Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.
  • Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu