Premijera jazz opere „Blue Monday“ sutra u Narodnom pozorištu

Premijera jazz opere „Blue Monday“ sutra u Narodnom pozorištu

Prvo reprizno izvođenje očekuje nas 23. marta sa početkom u 19:30 sati.

Jazz opera "Blue Monday" autora Georgea Gershiwina, čiju režiju potpisuje Aleksandar Nikolić, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Bakir Samardžić premijerno će biti izvedena sutra, 22. marta u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Izvođenjem tog prvorazrednog umjetničkog i kulturnog događaja bit će zaokružena operna noć američkih kompozitora, jer će se “Blue Monday” izvoditi na repertoaru zajedno sa operom “Telefon” Giana Carla Menottija, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Fuad Šetić.

Obje predstave rediteljski potpisuje Nikolić kojeg odlikuje poseban estetski rukopis, jer opere postavlja na inovativan način, uzbudljivo, ekspresivno, dinamično, teatralizirano u modernom dramaturškom ključu. Ako želimo graditi opersku sredinu, onda moramo slušati puls publike. Obje predstave su relativno kratke, ali su veoma brze, energične i nabijene – kazao je na današnjoj konferenciji za medije.

Istakao je da je radnja prve predstave smještena u New Yorku 1930. godine te da prati uspon i pad lupeža Joea. To je svijet bez ideala. Umjesto ljubavi, tu su niske strasti, narcizam i egoizam. Umjesto bliskosti – zavisnost. Umjesto humora – maškare, lakrdija, burleska, travestija, sotija. Autentičnost, potreba za pravom bliskošću je naša nasušna potreba. Novi Babilon je zavodljiv, ali i nepodnošljiv. Njime se zaslijepimo, ali ga nikada ne zavolimo.

Nikolić je dodao da je laž, nemilosrdnost, kocka, strast, prevara, ljubomora i pohlepa centar glavnog lika, u kojem se on jako dobro snalazi. Međutim, sjećanje na jedinu pravu ljubav i svjetlost brišu sva priviđenja.

Operom “Blue Monday” dirigovat će mlada nada Bakir Samardžić, dok će “Telefonom” dirigovati mladi maestro Fuad Šestić i to je njihov dirigentsko operni debi u pozorištu, što cjelokupni događaj čini svečanijim i posebnim.

Samardžić je kazao da je u taj proces ušao iskreno te da je dao sve od sebe. Mladost ima svoje prednosti, ali je jako teško, iako sam se trudio da svaki dan bude novi dan za napredak – kazao je te zahvalio starijim kolegama koji su imali mnogo strpljenja za njegov manjak iskustva.

U predstavi “Blue Monday” igraju Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović-Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić i Dorijan Marić, a u predstavi “Telefon” Aida Čorbadžić, Nedim Bašić, Štrbo Arnautović, Til Čmančanin, Jovana Milosavljević Lovrenović i Marijana Marić, uz pratnju Sarajevske filharmonije.

Koreografiju i sceni pokret je uradila Belma Čečo Bakrač, scenografiju Josip Lovrenović, a kostime Senka Ranosavljević.

U naslovnim ulogama u buffa operi „Telefon“ gledat ćemo prvakinju Aidu Čorbadžić i premijerno Nedima Bašića, te članove baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Scenografiju potpisuje Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradila je Ata Omerbašić, a koreografiju Aleksandar Ilić.

Opera buffa „Telefon“ biti će izvedena na engleskom jeziku, a za sve prisutne Narodno pozorište Sarajevo omogućiti će titlove na bosanskom jeziku.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu