HIT PREDSTAVA NA REPERTOARU NPS: Hrabra, drska i duhovita opereta u dva čina „Orfej u podzemlju“ u srijedu na sceni Narodnog pozorišta

U srijedu, 18. oktobra 2023. godine sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena opereta u dva čina „Orfej u podzemlju“ kompozitora Jacquesa Offenbacha, u režiji Nine Kleflin.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar.

U naslovnim ulogama pojavit će se: Aida Čorbadžić u liku Euridike, Amir Saračević igrat će Orfeja, Jasmin Bašić u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će utjeloviti lik Plutona.

Ostatak podjele čine: Amila Ravkić, Melisa Hajrulahović Tomić, Hana Salihović, glumica dramskog ansambla Emina Muftić, Dejan Kajević, Katarina Kikić Marić, Majo Marilović, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Dajana Segvić, Dragana Glumac, Alen Lemešević i Davor Ebner.

„Komična opereta „Orfej u podzemlju“ bila je hrabra drska i duhovita i u vrijeme kada je nastala, a na nama je da je i danas pokažemo u vedrom i suvremenom duhu. Izrugujući dosadno klasicističko kazalište koje se oslanja na starogrčke uzore, Offenbach je želio stvoriti zabavnu priču koja obiluje lako pamtljivim hitovima i brzim, veselim melodijama.

To mu je tako dobro uspjelo da je čuveni pakleni ples (Infernal Gallop) postao poznat kao kan-kan  i osvojio sve noćne klubove Evrope.

Sjajan autorski tim i izvanredni pjevači koji su uz to i odlični glumci osigurali su mi kreativan i uzbudljiv radni proces.“ (Nina Kleflin)

Koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografska rješenja uradila je Vanja Ciraj Džudža, adaptaciju libreta Adnan Lugonić.

Radno vrijeme blagajne:

  • Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.
  • Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

 

Foto: Velija Hasanbegović

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu