Izvedbe "Tosce" posvećene ukrajinskom dirigentu Juriju Kerpatenku

Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine saopćilo je kako su ruske snage u Hersonu ubile glavnog dirigenta Hersonskog muzičko-dramskog pozorišta Jurija Kerpatenka.

Kerpatenko je odbio da učestvuje u koncertu kojeg su okupatori zajedno sa saradnicima u filharmoniji planirali održati kako bi pokazali takozvano "poboljšenje mirnog života" u Hersonu.

"Nakon što je Jurij Kerpatenko odbio saradnju sa okupatorima, ruski vojnici su ga upucali u njegovom domu. Ovo je izvijestila novinarka Elena Vanina", stoji u objavi koju je ministarstvo napisalo na zvaničnoj Facebook stranici.

"Ovaj jeziv ratni zločin i veličanstveni čin otpora jednog umjetnika ostaće trajna etička koordinata generacijama umjetnika. Jurij Kerpatenko je očito bio čovjek hrabre i velike osobnosti koji je izabrao dostojanstvo u vremenu ponovnog buđenja fašizma i nacionalizma u Evropi. Mi, umjetnici/ice Sarajeva svjedočili smo na kraju 20. vijeka tokom najduže opsade grada u novijoj historiji  koliko su nam važni primjeri nedvosmislenog i jasnog stava o ratu i zlu. Zato ćemo naše izvedbe prve operne premijere "Tosca" posvetiti ovom hrabrom ukrajinskom dirigentu čija nas sudbina podsjeća na mnoge intelektualce i umjetnike koji su još od španskog građanskog rata pa do opsade Sarajeva, bili svijetli primjer principijelnosti i hrabrosti poput : Ernesta Hemingwaya, Andrea Malrauxa, Georgea Orwella, Simone Weil, Zubin Mehta, Susan Sontag, Petera Schumanna, Bibi Anderson i mnogih drugih kojim se pridružio i Jurij Kerpatenko. Ovim ljudima iskazujemo vjernost i poštovanje za odbranu ideala slobode bez koje umjetnost nije moguća.“

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu