Pogledajte Teaser za premijeru komične opere "Figarov pir"

Pogledajte Teaser za premijeru komične opere "Figarov pir"

Nakon 1950, 1974, 1984, te 2003. godine opera “Figarov pir” peti put će biti premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Premijera komične opere u četiri čina “Figarov pir” kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović, ljubitelji klasične muzike moći će pogledati u petak, 28. 6. 2024. godine sa početkom u 19:30 sati.

 

Uloge će ostvariti: Ivan Šarić kao Figaro, Hana Salihović kao Susanna, lik grofice Rosine Almavive utjeloviti će Melisa Hajrulahović Tomić, a grofa Almavivu Erol Ramadanović. Ostatak podjele čine: Amir Saračević, Mihailo Šljivić, Adelisa Saračević/Amila Ravkić/Hanadi Karić, Dajana Šegvić/Lejla Huseinćehajić, Ileš Bečei, Siniša Markanović, te Idna Muminović/Laura Kozlinger.

 

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija.


Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić, asistenti dirigentice Bakir Samardžić i Alek Isaković, a dizajner svjetla Moamer Šaković. Šef hora Opere je Danijel Žontar.

 

“Svi znamo Figara. Nama je taj lik, taj frik, ta faca, taj frajer i maher, taj Figaro, poznatiji, plastičniji, intimniji, štoviše, zapamtimo ga jer pronalazimo i prepoznajemo u sebi, možda samo u naznaci ili potencijalu, taj njegov splet osobina i način djelovanja, tu njegovu inteligenciju, njegovo nepristajanje na potlačenost, poniženost, Kao i Hamlet, kao i Romeo, kao i Bond, Don Juan ili Supermen.

Mozart je komponirao za mase i milenije. Bio je inkluzivan. Bio je subverzivan, fanatičan i fantastičan. Možemo ga gledati kao kormilara mainstream trendova svog doba, ali i kao najžešćeg pripadnika neke subkulture koja prokazuje, riskira, probija, predvodi. Bio je punk. Njegov odnos sa austrijskim carem Josipom II, imao je u svojoj kompleksnosti isti onaj gas i istu onu kočnicu koju ima “God save the Queen” od Sex Pistolsa.

U ovoj operi Figarov pir, gledamo to dvoje slugu, to dvoje uslužnih djelatnika, to dvoje proletera, to dvoje koji su poput nas u ovim našim državama, drumovima, društvenim uređenjima i nepravednim naređenjima, gledamo ih kako se snalaze, kako nadmudruju dokone, požudne, pohlepne i pokondirene.” - izjavio je reditelj opere “Figarov pir” Ivan Leo Lemo.

 

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 29. juna sa početkom u 19:30 sati.

 

RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

-Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.

-Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu