Hit predstava u NPS: Opereta u dva čina „Orfej u podzemlju“ u utorak na sceni Narodnog pozorišta

Hit predstava u NPS: Opereta u dva čina „Orfej u podzemlju“ u utorak na sceni Narodnog pozorišta

U utorak, 11. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena opereta u dva čina „Orfej u podzemlju“ kompozitora Jacquesa Offenbacha, u režiji Nine Kleflin.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar.

U naslovnim ulogama pojavit će se: Aida Čorbadžić u liku Euridike, Amir Saračević igrat će Orfeja, Jasmin Bašić u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će utjeloviti lik Plutona.

Ostatak podjele čine: Amila Ravkić, Melisa Hajrulahović Tomić, Hana Salihović, glumica dramskog ansambla Emina Muftić, Dejan Kajević, Katarina Kikić Marić, Majo Marilović, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Dajana Segvić, Dragana Glumac, Alen Lemešević i Alen Mustafić.

„Orfej u podzemlju, iako je star više od 150 godina nimalo nije  otupio svoju ironičnu oštricu. Jacquesu Offenbachu je bilo dosadno klasicističko kazalište, izluđivala ga je malograđanština i robovanje formi. Htio se našaliti, baciti rukavicu tadašnjem društvu i pozvati ga u kazalište na predstavu koja će prštati od strasti i autentičnosti. Htio je infernalni galop, ponudio ga i osvojio srca svih koji su imali smjelosti prigrliti ga. I tako je ostalo do danas. Što mi možemo u tumačenju ove komične opere otkriti novo,  što nam autori već nisu napisali? Sve je ostalo tako razorno isto.

Radnju su autori smjestili u pastoralno idiličnu Tebu ( svijet ljudi), na Olimp (svijet bogova) i u Had (podzemni svijet mrtvih). Mi smo radnju, sukladno današnjem svijetu smjestili u luksuzni hotel, milje ekskluzivnog resorta iz budućnosti. Na vrhu sky bara, svijet bogova, u podrumu kockarnica, svijet sijena. Oko hotela, u parku, motaju se obični ljudi koji nemaju pristupa ni gore ni dolje.

No suština je ista, onakva kakva je zamišljena još 1858. godine kad je djelo nastalo.“ (Nina Kleflin)

Koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografska rješenja uradila je Vanja Ciraj Džudža, adaptaciju libreta Adnan Lugonić.

Foto: Velija Hasanbegović

 

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba

Radno vrijeme blagajne:

  • Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.
  • Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu