Protekcija
Branislav Nušić

Protekcija Drama

Režija: Kokan Mladenović
O predstavi

KOKAN MLADENOVIĆ, reditelj

Rođen u Nišu, 1970. godine.
Završio osnovnu školu u selu Donja Vrežina, kao đak generacije, preko veze i protekcije.
Upisao, preko veze, Srednju glumačku školu u Nišu, u klasi Mime Vuković Kurić, a zatim, uz protekciju, diplomirao pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Režirao, preko urgencija, veza i protekcije preko sto dvadeset predstava u pozorištima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Rumunije…
Koristeći mehanizme protažiranja i protekcije, dobio je sve značajnije nagrade za režiju u Srbiji i okruženju.
Predstava Protekcija je njegova druga režija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, do koje je, naravno, došao uz protekciju nove uprave teatra.
Vjeruje u veze, protekciju i komunizam.


MILENA MINJA BOGAVAC, spisateljica


(Beograd, 1982) Spisateljica, dramaturginja, pozorišna rediteljica, aktivistica i radnica u kulturi. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Komadi su joj prevođeni na brojne jezike, uvršteni u antologije savremene drame, izvođeni u brojnim srpskim i evropskim pozorištima, i predstavljeni na relevantnim međunarodnim festivalima. Dobitnica je Sterijine nagrade (2018. godine za komad Jami distrikt, u režiji Kokana Mladenovića); kao i nagrada: Borislav Mihajlović- Mihiz, za dramsko stvaralaštvo; Josip Kulundžić za „izuzetan uspjeh u oblasti pozorišta“; dvije godišnje nagrade Malog pozorišta Duško Radović; Nagrade Anđelka Milić za umjetničko djelo koje se koristi feminističkim teorijama; Nagrade ProFemina za javno zastupanje prava žena; Nagrade Dobar primer Novog Optimizma za ljudska prava i podsticanje omladinskog aktivizma… i nekoliko drugih. Dvije zbirke pjesama: Ekonomsko propagandna poezija (2005) i Moj slem je duži od tvog (2011) objavio joj je Studentski kulturni centar u Novom Sadu. Autorica je zbirke priča Istorija srca (Princip Bonart pres, 2012) i romana Ljubav se nosi u tri (Čarobna knjiga, 2016). Zajedno sa Stevanom Filipovićem, pisala je scenario za višestruko nagrađivani film Pored mene. Kreativna je direktorica organizacije Centar E8, u okviru koje radi i kao direktorica nezavisnog pozorišta Reflektor teatar.


Riječ direktora Narodnog pozorišta Sarajevo


NARODNO POZORIŠTE ZA 21. STOLJEĆE
Alain Badiou piše da je pozorište najbogatije događajima od svih umjetnosti, a umjetnost je za njega transformacija osjećaja u događaje i ideje. Stogodišnjica pozorišta je veliki kulturni i društveni događaj, a već prva premijera u ovoj jubilarnoj sezoni treba da pokaže primarni zadatak savremenog pozorišta – da bude jezgro umjetničkog života. To zna i očekuje publika Narodnog pozorišta, jer su misaone i čulne relacije između gledalaca i izvođača naš najveći zalog bogate, stoljetne prošlosti i izvjesne budućnosti nacionalne kuće 21. stoljeća. Svaki umjetnik, kao i pozorište, mora da iskušava granice svoje slobode. Narodno pozorište te granice slobode oduvijek iskušava i pomjera i nadam se, a u takav zaključak me uvjeravaju i reakcije medija, publike i stručne javnosti, da to radimo i danas i ubuduće. Pozorište je bilo, jest i bit će mjesto intenzivnog susreta i razmjene: energetske, duhovne, emocionalne. To je njegova estetska, pa ako hoćete i ontološka suština. E, upravo to osjećanje treba biti pokretač u našem budućem radu. Teatar je društveni događaj, urbani ritual. Savremeno, umjetnički vođeno pozorište, ne smije da se prikloni trivijalnosti i komercijalnosti, već mora da zastupa opće društvene interese. Narodno pozorište treba da otvara bolna pitanja, da pruža doprinos umjetničkoj i društvenoj emancipaciji. Obećavamo da ćemo se sa naših scena preko velike klasike i recentne drame beskompromisno suočavati s nekim nazadnim, a vrlo raširenim pojavama u našem društvu: šovinizmom, ksenofobijom, otimačinom, hipokrizijom. Nušić je dobar početak za novu epohu Narodnog pozorišta Sarajevo jer u starom tekstu od prije sto godina vidimo kako prvo moramo mijenjati sebe i društvo, ako to želimo i pozorištu.

Dino Mustafić

Trajanje predstave: 130 min

Autorski tim

Autor: Branislav Nušić
Režija: Kokan Mladenović

Adaptacija teksta i pisac songova: Milena Bogavac
Scenografija: Marijela Hašimbegović
Kostimografija: Lejla Hodžić
Kompozitorica: Irena Popović Dragović
Dramaturgija: Džejna Hodžić
Lektorica: MIrela Latić
Saradnica za scenski pokret: Amila Terzimehić
Fotografija: Velija Hasanbegović
Inspicijent: Mustafa Zrnić
Suflerka: Esmeralda Abdijević

Lica / Cast

Ministar Ermin Sijamija
Draginja, njegova kći Belma Salkunić-Bektešević
Persida, njegova sestra Amina Begović
Aćim Kukić, predsjednik suda Aleksandar Seksan
Saveta, njegova žena Amra Kapidžić
Julka, njihova kći Merima Lepić-Redžepović
Svetislav, njihov sin Dino Bajrović
Manojlo, brat Aćimov  Mirvad Kurić
Jovanka, njegova kći Mona Muratović
Sava Savić, izdavač Aldin Omerović
Madam Zvjezdana, astrologinja Emina Minka Muftić
Milutin Žunić, zatvorski čuvar Amar Čustović
Živojin Žika Jauković, novinar Mak Čengić
Muzičari: Naomi Druškić, Lucija Mesarek, Dario KosKalendar izvedbi

Rezervacija karata

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu