Paquita - Bolero
Ludwig Minkus / Maurice Ravel

Paquita - Bolero Balet

Koreografije: Ljubov Kunakova / Dragutin Boldin
O predstavi

Od svog nastanka do danas, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo pažljivo je njegovao raznolik i umjetnički vrijedan repertoar. Na našoj sceni publika je mogla vidjeti najznačajnija djela klasičnog repertoara, ali istodobno i djela domaćih i gostujućih koreografa novije generacije, koji su donosili nova promišljanja i estetike u baletnoj umjetnosti.

 Spajajući  predstavu Paquita, tačnije Grand pas ovog komada, sa  Bolerom, vodila sam se idejom da u jednoj večeri objedinimo dvije potpuno stilski različite jednočinke i time publici ponudimo kako uživanje u klasici, tako i u modernom baletnom izrazu.

Ovaj spoj predstava na neki način je i “putovanje” kroz historiju baleta od klasike ka modernom izrazu i izvrstan je pokazatelj razvoja ove scenske umjetnosti. Boldinov Bolero i danas, 38 godina nakon premijere, odlično komunicira sa publikom, te ga slobodno možemo smatrati začetnikom modernog plesnog izraza kod nas.

Belma Čečo Bakrač
v.d. umjetničkog direktora Baleta NPS

 

PAQUITA

Grand pas

Balet Paquita jedan je od najslavnijih primjera klasicizma  u baletu i ujedno jedan od najtežih baleta za izvođenje. Izvorno, ovaj balet je djelo francuskog kompozitora Edouarda Deldevezea (1817-1897). Prvi put je izveden 1846. godine u Salle le Peletier u Parizu u koreografiji francuskog plesača i koreografa Josepha Maziliera, poznatog i po koreografiji  baleta  Le Corsaire.

Čuveni koreograf  Marius Petipa i francuski plesač Malevergne  postavili su 1847. godine balet Paquita u Mariinskom teatru u Sankt Peterburgu, a trideset i pet godina kasnije Petipa je tražio od kompozitora Minkusa da mu napiše muziku za nove baletne brojeve kojima je nadogradio balet PaquitaPas de trois i Grand pas de deux, dijelove koji se danas jedino i izvode kao dio divertissementa.

Radnja se odvija u španskoj pokrajini Zaragozi u vrijeme Napoleonove okupacije i govori o ljubavi mlade Ciganke Paquite i francuskog aristokrata Luciena d’Hervillyja. Lucien postaje meta španskog guvernera. Paquita prisluškuje razgovor o atentatu i spašava voljenog. Otkriva mu svoje pravo, plemićko porijeklo i da su je Cigani oteli kad je bila dijete...

 

LJUBOV KUNAKOVA, koreografkinja

Djelovala je kao baletni pedagog na Akademiji ruskog baleta Vaganova i u Mariinskom teatru u Sankt Peterburgu, gdje je bila prvakinja Baleta, pedagog i učitelj. Kao balerina je gostovala na mnogim svjetskim pozornicama. Višestruko je nagrađivana.

 

BOLERO

Bolero je originalni naziv orkestralnog djela francuskog kompozitora Mauricea Ravela (1875 – 1937), napisan za rusku glumicu i plesačicu Idu Rubinštejn. Premijerno je izveden 1928. u Pariškoj operi u koreografiji Bronislave Nižinske.

 

DRAGUTIN BOLDIN

(1930 – 1994) je bio zagrebački igrač i koreograf koji je niz godina djelovao u Sarajevu. Predstava Bolero u Boldinovoj koreografiji premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo 1977. godine. Specifičnost izvedbe Bolera je izuzetna koreografska postavka velike energetske angažiranosti, što je i jedan od razloga da se već četiri desetljeća ovo djelo, u različitim obnovama, izvodi na našoj sceni. Boldin je bio istrajan u traženju novih oblika izražavanja u savremenom baletu. Sarajevsko Narodno pozorište pamtit će ga ne samo po Boleru, već i po nenadmašnoj predstavi Carmina Burana za koju je sarajevski baletni ansambl nagrađen Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva 1991. godine.

U ratnim godinama 1993. i 1994. predstava Bolero je izvođena pod nazivom Sarajevski ratni Bolero. Bila je simbol kulturnog otpora grada Sarajeva.

Trajanje predstave: 47 min

PREMIJERNA PODJELA


Autorski tim


PAQUITA

Grand pas
Kompozitor: Ludwig Minkus
Koreografija:  Ljubov Kunakova / prema Mariusu Petipi /
Obnova: Mihail Mateescu
Dirigent: Dario Vučić
Scenografija:  Slobodan-Bobo Perišić
Kostimografija: Amna Kunovac-Zekić
Inspicijent: Boris Jeličanin 

Sarajevska filharmonija

BOLERO

Kompozitor:  Maurice Ravel
Koreografija, scenografija i kostimografija: Dragutin Boldin
Obnova: Tefeda Abazović
Inspicijent: Boris Jeličanin 

Solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo

Lica / Cast

PAQUITA

Paquita Tamara Ljubičić
Adagio Tamara Ljubičić / Ekaterina Vereshchagina
Mihai-Tudor Mezei / Mihail Mateescu
I Varijacija  Mia Jahić / Albina Huskić
II Varijacija Nataša Gaponjko / Ana Kuzmanović
III Varijacija Jovana Milosavljević / Chiara Licata
IV Varijacija Ekaterina Vereščagina / Tamara Ljubičić
V Varijacija - solo Tamara Ljubičić / Ekaterina Vereshchagina
Dvojke: Mia Jahić / Albina Huskić
Ekaterina Vereščagina / Tamara Ljubičić
Jovana Milosavljević / Chiara Licata
Nataša Gaponjko / Ana Kuzmanović
Ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo: Nadža Pušilo, Chiara Licata, Sabina Sokolović, Aleksandra Smiljanić
Ana Kuzmanović, Amina Sulejmanagić, Albina Huskić, Zulejha Kečo


BOLERO

Igraju: Nataša Gaponjko, Tamara Ljubičić, Selma Štrbo Arnautović,
Ekaterina Vereshchagina, Mia Jahić, Paula Grubešič-Mateescu,
Sabina Sokolović, Marijana Marić
Mihail Mateescu, Ioan-Vasile Soit, Mihai-Tudor Mezei,
Evgenij Gaponjko, Boris Vidaković, Admir Kalkan,
Francesco Bruni, Til Čmančanin

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu