O medvjedima i ljudima
Saša Anočić

O medvjedima i ljudima Drama

Režija: Saša Anočić
O predstavi

SAŠA ANOČIĆ, reditelj

Rođen je u Osijeku 1968. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1996. godine (dislocirani studij u Osijeku) u klasi prof. Drage Krče i Damira Munitića. U periodu 1994-2000. kao glumac je u stalnom angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, gdje ostvaruje veliki broj zapaženih uloga. U to vrijeme zajedno sa Ksenijom Zec osniva NUS Barutana i realizuju prve produkcije u saradnji s Teatrom EXIT. U Teatru EXIT – Matka Raguža, režira i glumi u nekoliko komada. U Kazalište Trešnja prelazi 2002, gdje osim glumačkog angažmana obavlja i funkciju reditelja, a zatim i direktora teatra do 2015. godine. U tom periodu Kazalište Trešnja je bilo dobitnik velikog broja nagrada i priznanja.

Od 2016. godine sarađuje s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bio je i gost predavač na ADU u Zagrebu (2009). Anočić osim što režira, piše tekstove i glumi u pozorištu, igra i u mnogim serijama i filmovima.

Režirao predstave: Alisa (L. Carroll), Pinocchio i Frankenstein, Komšiluk naglavačke (Nagrada za režiju na 27. danima satire u Rijeci,  Zlatni smijeh za najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju predstavu u cjelini u HNK Ivana pl. Zajca), Noževi u kokošimaTo samo Bog znaKauboji (Nagrada hrvatskog glumišta, Plaketa Grada Zagreba, Vjesnikova nagrada Dubravko Dujšin, Nagrada Marul za najbolje rediteljsko ostvarenje; predstava je u cjelini osvojila mnogobrojne nagrade), Nemirne noge, Kad se mi mrtvi pokoljemo, O medvjedima i ljudimaSmisao života gospodina Lojtrice, Niko i ništ, Kiklop (Nagrada hrvatskog glumišta u kategoriji drame za najbolju predstavu u cjelini i Nagrada za najbolje rediteljsko ostvarenje).


Riječ reditelja

O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo.

NAGRADE:

18. BOK FEST U BJELOVARU
-Nagrada za najboljeg glumca - Nerman Mahmutović

40. POZORIŠNE/KAZALIŠNE IGRE U JAJCU
-Nagrada stručnog žirija u kategoriji najbolja glumačka ostvarenja - Nerman Mahmutović

 

Autorski tim

Autor i režiser: Saša Anočić

Dramaturginja: Džejna Hodžić
Scenograf: Josip Lovrenović
Kostimografkinja: Lejla Hodžić
Muzika: Matija Antolić i Saša Anočić
Dizajn svjetla: Moamer Šaković
Majstor tona: Zdenko Bevanda
Korepetitorica: Lejla Jusić
Dizajn plakata: Naida Čelik
Inspicijent: Mustafa Zrnić
Suflerka: Esmeralda Abdijević

Lica / Cast

Zdenka Mediha Musliović
Jadran Aleksandar Seksan
Zlatan Isa Seksan
Baba Piroška Emina Minka Muftić
Gradimir Milan Pavlović
Svebor Nerman Mahmutović
Marina Sanela Pepeljak
Aljemi  Aldin Omerović
Katarina Merima Lepić-Redžepović
Svemir Vedran Đekić
Muzičari: Sead Derviškadić /Adnan Cico i Mirza BalićGalerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter