O medvjedima i ljudima
Saša Anočić

O medvjedima i ljudima Drama

Režija: Saša Anočić
O predstavi

SAŠA ANOČIĆ, reditelj

Rođen je u Osijeku 1968. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1996. godine (dislocirani studij u Osijeku) u klasi prof. Drage Krče i Damira Munitića. U periodu 1994-2000. kao glumac je u stalnom angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, gdje ostvaruje veliki broj zapaženih uloga. U to vrijeme zajedno sa Ksenijom Zec osniva NUS Barutana i realizuju prve produkcije u saradnji s Teatrom EXIT. U Teatru EXIT – Matka Raguža, režira i glumi u nekoliko komada. U Kazalište Trešnja prelazi 2002, gdje osim glumačkog angažmana obavlja i funkciju reditelja, a zatim i direktora teatra do 2015. godine. U tom periodu Kazalište Trešnja je bilo dobitnik velikog broja nagrada i priznanja.

Od 2016. godine sarađuje s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bio je i gost predavač na ADU u Zagrebu (2009). Anočić osim što režira, piše tekstove i glumi u pozorištu, igra i u mnogim serijama i filmovima.

Režirao predstave: Alisa (L. Carroll), Pinocchio i Frankenstein, Komšiluk naglavačke (Nagrada za režiju na 27. danima satire u Rijeci,  Zlatni smijeh za najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju predstavu u cjelini u HNK Ivana pl. Zajca), Noževi u kokošimaTo samo Bog znaKauboji (Nagrada hrvatskog glumišta, Plaketa Grada Zagreba, Vjesnikova nagrada Dubravko Dujšin, Nagrada Marul za najbolje rediteljsko ostvarenje; predstava je u cjelini osvojila mnogobrojne nagrade), Nemirne noge, Kad se mi mrtvi pokoljemo, O medvjedima i ljudimaSmisao života gospodina Lojtrice, Niko i ništ, Kiklop (Nagrada hrvatskog glumišta u kategoriji drame za najbolju predstavu u cjelini i Nagrada za najbolje rediteljsko ostvarenje).


Riječ reditelja

O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo.

NAGRADE:

18. BOK FEST U BJELOVARU
-Nagrada za najboljeg glumca - Nerman Mahmutović

40. POZORIŠNE/KAZALIŠNE IGRE U JAJCU
-Nagrada stručnog žirija u kategoriji najbolja glumačka ostvarenja - Nerman Mahmutović

 

Trajanje predstave: 105 min

Autorski tim

Autor i režiser: Saša Anočić

Dramaturginja: Džejna Hodžić
Scenograf: Josip Lovrenović
Kostimografkinja: Lejla Hodžić
Muzika: Matija Antolić i Saša Anočić
Dizajn svjetla: Moamer Šaković
Majstor tona: Zdenko Bevanda
Korepetitorica: Lejla Jusić
Dizajn plakata: Naida Čelik
Inspicijent: Mustafa Zrnić
Suflerka: Esmeralda Abdijević

Lica / Cast

Zdenka Mediha Musliović
Jadran Aleksandar Seksan
Zlatan Isa Seksan
Baba Piroška Emina Minka Muftić
Gradimir Milan Pavlović
Svebor Nerman Mahmutović
Marina Sanela Pepeljak
Aljemi  Aldin Omerović
Katarina Merima Lepić-Redžepović
Svemir Vedran Đekić
Muzičari: Sead Derviškadić /Adnan Cico i Mirza BalićKalendar izvedbi

Rezervacija karata

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu