La boheme
Giacomo Puccini

La boheme Opera

Dirigent: Dario Vučić - režija: Ivan Leo Lemo
O predstavi

Boemi o boemima i Boemima

Francuzi 19. stoljeća boemima su zvali Rome za koje su vjerovali da dolaze iz Bohemije, regije u Češkoj. Njihov nekonvencionalan način života, nevezanost za posjedovanje materijalnih dobara, život na ulici „od danas do sutra“,  posvećenost duhovnosti, umjetnosti, prvenstveno glazbi, sve to etiketirano je kao boemština i izazivalo je zgražanje ćudorednih europskih snobova, građana i malograđana toga doba. Kada su umjetnici, što silom prilika, a što vlastitim odabirom počeli prakticirati sličan životni stil, uz predrasude „normalnih“ ljudi, naslijedili su i etiketu – boemi.  Henry Murger, po čijem su romanu La Boheme, prizori iz umjetničkog života Giuseppe Giacosa i Luigi Illica napisali libretto, a Giacomo Puccini skladao operu, u predgovoru svog romana piše kako je želio baciti adekvatnije svijetlo na one koji vode boemski život i „koje puritanci svijeta premalo poznaju, koje puritanske umjetnosti ozloglašavaju, koje napadaju svi plašljivi i ljubomorni mediokriteti.“ Murger uzdiže boeme na pijedestal beskompromisnih i zaigranih boraca za istinu i ljepotu. Naziva ih sanjarima. Zapravo, naziva NAS sanjarima. Svi mi koji vam pripremamo ovu predstavu pomalo smo nalik na lirske persone iz ove opere. Pjevamo, plešemo, glumimo, najžešće što možemo, ne bismo li vam skrenuli pažnju sa svega onoga što nije ljubav.

Ivan Leo Lemo

 

IVAN LEO LEMO, reditelj

Rođen u Splitu. Godine 1999. diplomirao je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Režirao je oko devedeset  predstava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. Neke od tih predstava su uspješno gostovale po domaćim i inozemnim festivalima te osvojile nagrade. Radio je u rasponu od dječjih predstava, preko domaćih i stranih klasičnih i suvremenih autora do mjuzikla, opereta i opera u većini hrvatskih kazališta (HNK Split, HNK Zagreb, HNK Osijek, HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, DK Gavella, Teatar &TD, Kazalište Marina Držića Dubrovnik, HNK Zadar, HNK Šibenik, Gradsko kazalište mladih Split, Gradsko kazalište lutaka Split, Kerempuh itd).  Od dramskih predstava izdvajaju se: Trainspotting, Marlene Dietrich, Kurve, Maskerata Paraziti, Opasne veze, Tko se boji Virginije Woolf, Tramvaj zvani žudnja, Priče iz 1001 noći, Važno je zvati se Ernest, Leda, Hasanaginica, Ja koja imam nevinije ruke, San ljetne noći, Životinjska farma, Sjećanje vode, Idealan muž, Amadeus, Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića, Harem, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja itd., a od opernih i operetnih predstava: Mala Floramye, Ivica i Marica, Traviata, Šišmiš, Medvjed, Kneginja čardaša… Predstave su mu gostovale po regiji te u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Venezueli, Italiji, Moldaviji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Kirgistanu… Predavao je predmet Gluma u operi na Glazbenom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku, a isti kolegij predaje i na Glazbenom odsjeku Sveučilišta u Mostaru, te na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Radio je i kao reditelj u Redakciji zabavnog programa Hrvatske radio televizije, a režirao je i brojne festivale, revije, komercijalne evente. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Živi u Zagrebu.

 

DARIO VUČIĆ, dirigent

Rođen u Sarajevu 1980. Diplomirao (2003) i magistrirao (2006) na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu – Odsjek za kompoziciju i dirigovanje, smjer dirigovanje u klasi prof. mr. Julija Marića. Diplomirao (2018) na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje, smjer kompozicija u klasama prof. mr. Anđelke Bego Šimunić i prof. dr. Dine Rešidbegovića na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavao se u Baden bei Wien (Austrija) kod prof. Antonija Witta.

Kao korepetitor i dirigent radio je s raznim vokalnim i instrumentalnim solistima i horovima.

Radio je kao šef  Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo (2004-2009), gdje je istovremeno obavljao i dužnost korepetitora Baleta. Od 2009. je dirigent Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Debitovao 2007. operetom Šišmiš J. Straussa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku (Hrvatska).

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu je od 2007-2015. u zvanju asistenta, te višeg asistenta – Odsjek za dirigovanje, a zatim radi kao docent na Odsjeku za dirigovanje, Oblast orkestarsko dirigovanje, te šef Odsjeka za dirigovanje. Gostujući je profesor na Univerzitetu Crne Gore – Muzička akademija Cetinje i na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Do sada je dirigovao Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sinfoniettom Baden (Baden bei Wien – Austrija) Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, Opernim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Orkestrom Beogradske Opere, Gudačkim orkestrom SPKD Prosvjeta – Sarajevo i Kamernim orkestrom 2007 – čiji je osnivač.

Od 1995-2015. bio je orguljaš sarajevske Katedrale, a od 1996. do 2007. orguljaš katedralnog mješovitog hora Josip Stadler. Član je i osnivač Napretkovog trija Magis (dvije violine i klavir).

Obnašao dužnost dopredsjednika HKD Napredak od 2009. do 2012.

Prva premijera maestra Darija Vučića u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo bila je izvedba Donizettijeve opere Don Pasquale, 2009. godine.

Djela koja je Vučić komponovao izvođena su u BiH, Srbiji, Francuskoj, na Kanarskim otocima…

Bio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (2011-2013). U dva mandata bio je vršilac dužnosti umjetničkog direktora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Bio je stipendist HKD Napredak, Sarajevo.

Trajanje predstave: 150 min

opera u 4 čina
praizvedba: u Torinu, 1. 2. 1896.

PREMIJERNA PODJELA

Autorski tim

Kompozitor: Giacomo Puccini
Libreto: prema Murgeru napisali Giacosa i Illica
Dirigent: Dario Vučić
Režija: Ivan Leo Lemo

Scenografija: Slaven Raos
Kostimografija: Irma Saje i Vanja Ciraj
Koreografija: Bahrija Bihorac
Šef hora: Danijel Žontar
Korepetitori: Aida Mušanović-Arsić i Nenad Tešić
Inspicijent – asistent režisera: Boris Jeličanin
Priprema uloga sa solistima: Simon Peter Dešpalj
Prevod i adaptacija libreta: Muhamed El-Mordeha
Dizajn svjetla: Moamer Šaković

Lica / Cast

RODOLFO, pjesnik Stevan Karanac / Amir Saračević
MIMÌ, krojačica Katarina Kikić Marić / Vedrana Šimić
MARCELLO, slikar Marko Kalajanović / Marko Pantelić
MUSETTA, pjevačica Aida Čorbadžić / Melisa Hajrulahović Tomić
SCHAUNARD, glazbenik Nebojša Babić / Erol Ramadanović
COLLINE, filozof Ivan Šarić / Leonardo Šarić
BENOIT, njihov stanodavac  Nedim Bašić
ALCINDORO, državni savjetnik Dragan Pavlović
PARPIGNOL Ileš Bečei
CARINIK Josip Katavić
HOR OPERE NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO

BALET NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO
ORKESTAR SARAJEVSKE FILHARMONIJE

Kalendar izvedbi

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu