Kralj Lear
William Shakespeare

Kralj Lear Drama

Režija: Diego De Brea
O predstavi

DIEGO de BREA, reditelj

Studirao komparativnu književnost i historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Diplomirao režiju 1999. godine na Akademiji za teatar, radio, film i televiziju u Ljubljani, u klasi profesora Dušana Mlakara i Kristijana Mucka. Pažnju javnosti je privukao diplomskom predstavom Svjetlost koja se rađa, za koju je nagrađen univerzitetskom Prešernovom nagradom i Međunarodnom studentskom nagradom na pozorišnom festivalu studentskih produkcija u Brnu. Jedno vrijeme radio je kao voditelj Odjeljenja za odnose sa javnošću u PDG Nova Gorica (1995).
Istraživanje komparativne književnosti i historije umjetnosti ostavilo je trag na njegovom kasnijem pozorišnom radu. Režirao je različite žanrove, od lutkarskih predstava, preko autorskih projekata, klasičnih i savremenih tekstova, sve do muzičkih projekata, te u više navrata radio i kao scenograf i kostimograf.Diego de Brea režirao je predstave u SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, LGL, SNG Maribor i povremeno u inostranstvu.
Njegove predstave su doživjele veliki uspjeh kako u Sloveniji, tako i u Evropi i bilježe značajna i uspješna gostovanja u Varni, Rimu, Londonu, Parizu, Monsu, Dortmundu, Bratislavi, Kolumbiji, Čileu…

Više puta je nagrađivan: Pozorišna nagrada Zlatna ptica (2002); Specijalna nagrada Borštnikovih susreta 2002. za predstavu Dvoboj; Nagrada za estetski doživljaj ‐ Borštnikovi susreti 2005. za predstave Kraljica Margot i Edvard II. Predstava Kad sam bio mrtav nagrađena je na Festivalu komedije u Celju, Festivalu MESS u Sarajevu, Pozorišnom festivalu u Užicu i Pozorišnom festivalu Purgatorije u Crnoj Gori.
Osim nagrađenih, režirao i predstave Veronika Deseniška; Sablazan u dolini Šentflorijanskoj; Sumrak bogova; Julije Cezar; Čikago; Doktor Faust; Tit Andronik; Dom Bernarde Albe; Zločin i kazna; Pikova dama; Romeo i Julija; Ženidba; Žene na ivici nervnog sloma; Revizor…

NAGRADE:

FESTIVAL NOVI TVRĐAVA TEATAR, NOVI SAD SRBIJA, 9. 7. 2018.
-Nagrada za najboljeg glumca Izudin Bajrović

27.POZORIŠNI FESTIVAL DANI ZORANA RADMILOVIĆA, 19. 10. 2018. ZAJEČAR, SRBIJA
-Najbolji glumac Izudin Bajrović, nagrada Zoranov brk

Autorski tim

Autor: William Shakespeare
Adaptacija i režija: Diego de Brea

Dramaturgija: Džejna Hodžić
Scenografija: Diego de Brea
Kostimografija: Blagoj Micevski
Scenografija: Josip Lovrenović
Inspicijent: Mustafa Zrnić
Suflerka: Esmeralda Abdijević

Lica / Cast

Kralj Lear Izudin Bajrović
Regan  Sanela Pepeljak
Goneril Mediha Musliović
Cornwall / Kralj Francuske / Kent Slaven Vidak
Albany / Vojvoda od Burgundije Vedran Đekić
Cordelia Elma Juković

Koprodukcija NPS I SCENA MESS

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter