Handke projekt
Jeton Neziraj

Handke projekt Drama

Režija: Blerta Neziraj
O predstavi

     

Qendra Multimedia u saradnji sa Mittelfest - Cividale del Friuli (Italija, Teatro della Pergola - Firenca (Italija), Theater Dortmund (Njemačka), Narodnim pozorištem Sarajevo i Međunarodnim teatarskim festivalom  MESS – Scena MESS (BiH) predstavljaju dramsku predstavu „Handke projekt“

Panevropski ansambl održava delikatnu ravnotežu između slobode govora i društvene odgovornosti u teatru kroz prizmu kontroverznog nobelovca Petera Handkea.

Predstava „Handke projekt“ rađena je po tekstu Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Dramaturginja je Biljana Srbljanović, umjetnička saradnica Alida Bremer, kompozitor Gabriele Marangoni, dizajn scenografije potpisuje Marija Kalabić, kostimska rješenja uradio je Blagoj Micevski.

U predstavi igraju: Adrian Morina, Arben Bajraktaraj, Adrian Morina, Ejla Bavčić, Klaus Martini, Anja Drljević i Verona Koxha. 

Predstava se izvodi na engleskom jeziku uz titlove na bosanskom jeziku.

„Projekat Handke“ za centralnu temu uzima kontroverznu odluku da se počast Nobelovog laureata za književnost dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, uprkos njegovoj dobro dokumentovanoj podršci Slobodanu Miloševiću – koji je umro dok mu je suđeno za ratne zločine u Hagu – podršci koja je dovela do njegovog govora na Miloševićevom grobu. U predstavi „Handke projekt“, Qendra ovu kontroverzu uzima kao polaznu tačku da istraži kako se umjetnost cijeni i promoviše kada prijeđe granice osnovne pristojnosti, humanizma ili etike.

U produkciji, Qendra je okupila panevropski ansambl pisaca, izvođača i kreativaca iz Kosova, Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih svako donosi svoju jedinstvenu perspektivu ovom djelu.

“Ova pozorišna predstava bavi se važnom i neophodnom debatom za vrijeme u kojem živimo i zaista, za sva vremena. Iznoseći ovo pitanje na scenu, osjećam odgovornost, ali ne više nego za bilo koju drugu pozorišnu predstavu na kojoj sam radila, jer vjerujem da umjetnička odgovornost mora biti temelj i kraj svakog umjetničkog stvaralaštva. U Handke projektu ne postavljamo pitanja i ne ostavljamo ih bez odgovora jer bi to bilo licemjerno. Jasno smo se pozicionirali protiv – protiv pisca koji je svojim djelima i javnim mišljenjima kao ljuti ratni zločinac gazio žrtve rata i bol nevinih ljudi.” (Blerta Neziraj)

Trajanje predstave: 70 min

Autorski tim

Autor: Jeton Neziraj
Režiser: Blerta Neziraj

Umetnička saradnica: Alida Bremer
Scenografkinja: Marija Kalabić
Kompozitor: Gabriele Marangoni
Koreograf: Gjergj Prevazi
Kostimograf: Blagoj Micevski
Dizajner svetla: Yann Perregaux
Dizajner zvuka: Leonardo Rubboli | Tempo Reale
Asistent rediteljke: Sovran Ndrecaj
Menadžerka produkcije: Aurela Kadriu
Asistent produkcije: Flaka Rrustemi
Fotografija: Velija Hasanbegović

Lica / Cast

Igraju: Arben Bajraktaraj, Ejla Bavćić, Adrian Morina, Klaus Martini, Verona Koxha, Anja Drljević

KOPRODUKCIJA: NPS, SCENA MESS, KOSOVSKA POZORIŠNA KUĆA QUENDRA MULTIMEDIA, POZORIŠTE MITTELFEST I TEATRO DELLA PERGOLA IZ ITALIJE, THEATER DORTMUND IZ NJEMAČKE

Pogodno za uzrast 16+

Kalendar izvedbi

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu