Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama
Almir Imširević

Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama Drama

Režija: Admir Glamočak
O predstavi

RIJEČI DRAMSKOG PISCA

Priča kaže da je u kući Despića, na obali Miljacke, dvadesetih godina prošlog vijeka, igrana prva predstava u gradu Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su „Varalicu Fistika“, a onda, još novih pedesatak godina i ponovo – Fistik. Isti, a opet drugačiji.
Neka vrsta – superjunaka. Da, poput onih stripovskih, koji uveseljavaju, ali i donose utjehu. Fistikove super moći su – da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. On je u „kostimu“ običnog čovjeka, i to je njegova snaga, njegova prednost. Za razliku od svih onih Spajdermena, Betmena i Supermena, Fistik nam nikad ne otkriva svoj identitet. Ne znamo njegovo „pravo“ ime, niti njegovu biografiju. On je naprosto – FISTIK.

U ovih sto godina, od predstava u kući Makse Despića do naše priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni…mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje „ožiljak“.

Fistik je jedna od „oštrica“ ovog grada. Zasijeca duboku, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše – svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak, treba mu FISTIK.

Almir Imširević

ALMIR IMŠIREVIĆ, autor

Rođen je 1971. u Bihaću. Diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, te do 2017. godine bio šef Odsjeka za dramaturgiju. Autor je drama: Kad bi ovo bila predstava..., Balkanski đavo Sram, Circus Inferno, Po istinitoj priči, Mousefuckers, Kad bi ovo bio film. Djela su mu izvođena u pozorištima Bosne i Hercegovine, Srbije, Francuske, Turske, Poljske, Kosova, Italije, Češke... Uvršten u Antologiju BH drame XX vijeka, te u Francusku antologiju savremene drame. Piše i za film i televiziju, a u sarajevskim magazinima objavljivao teatarske kritike, prikaze i osvrte. Godine 2012. objavio i knjigu kratkih priča Strana 212.

ADMIR GLAMOČAK, reditelj

Rođen u Sarajevu, 1962. godine. Diplomirao 1985. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Od diplomiranja do danas radi na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, trenutno u zvanju redovnog profesora na predmetu Gluma. U pozorištima BiH, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Francuske, odigrao više od stotinu uloga u rasponu od klasičnog do modernog dramskog repertoara. Na televiziji i filmu odigrao oko pedeset uloga. Režirao više od trideset predstava u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Prištini. Za glumačke i rediteljske radove nagrađivan više puta na pozorišnim festivalima u regionu. U Narodnom pozorištu Sarajevo odigrao brojne uloge, i režirao predstave: San ljetne noći, Shakespearea, Galeb, Čehova, Buba u uhu, Feydeaua. Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama, Imširevića, je njegova četvrta režija u Narodnom pozorištu Sarajevo.

NAGRADE:

17. MEĐUNARODNI FESTIVAL KOMEDIJE MOSTARSKA LISKA
-dobitnik „Male liske“ za najboljeg glumca večeri - Vedran Đekić

Trajanje predstave: 95 min

Autorski tim

Autor: Almir Imširević /prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića/
Režija: Admir Glamočak

scenografija i kostimografija: Lejla Hodžić
Muzika: Dino Šukalo
Kompozitor: Damir Imamović
Inspicijent: Mustafa Zrnić
Suflerka: Esmeralda Abdijević

Lica / Cast

Fistik Vedran Đekić
Šefik Aleksandar Seksan
Husametin beg Milan Pavlović
Despić Makso Slaven Vidak
Javor efendija Aldin Omerović
Zulejha Martina Mandek
Hajdi beg Deni Mešić
Arapkinje Amina Begović, Mona Muratović

Koprodukcija Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska zima

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu