Balkanski špijun u Sarajevu
Dušan Kovačević

Balkanski špijun u Sarajevu Drama

Adaptacija i režija: Sulejman Kupusović
O predstavi

DUŠAN KOVAČEVIĆ, dramski pisac

Živi i radi kao profesionalni pisac u Beogradu.  Diplomirao 1973. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, Odsjek dramaturgija.Radio kao dramaturg na TV Beograd, docent na FDU, ambasador SCG u Portugalu. Član je Udruženja književnika Srbije i dopisni član SANU. Od 1998. godine direktor je Zvezdara teatra u Beogradu. Kovačevićeve drame prevedene su na veliki broj jezika i izvođene u pozorištima Evrope, SAD, Kanade, a samo u beogradskim profesionalnim pozorištima odigrano je preko 2500 predstava režiranih prema njegovim tekstovima.
Osim za pozorište, piše za televiziju, radio i film, a autor je i romana Bila jednom jedna zemlja i Meda peva bluz. Bavi se pozorišnom i filmskom režijom.

Drame: Maratonci trče počasni krugRadovan Treći (1973), Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću (1976), Proleće u januaruSvemirski zmaj (1977), Limunacija na selu (1978), Sabirni centar (1982), Balkanski špijun (1983), Sveti Georgije ubiva aždahu (1986), Klaustrofobična komedija (1987), Profesionalac (1990), Urnebesna tragedija (1991), Lari Tompson-tragedija jedne mladosti (1996), Kontejner sa pet zvezdica (1999), Doktor Šuster (2001), 20 srpskih podela (Srba na Srbe)(2008), Generalna proba samoubistva (2010), Život u tesnim cipelama (2011), Reinkarnacija (2011). 

Filmovi za koje je napisao scenario: Povratak lopova (TV), Dvosobna kafana (TV), Zvezdana prašina (TV), BeštijeČardak ni na nebu ni na zemlji (serija), Ko to tamo pevaPoseban tretman,  Maratonci trče počasni krugPismo-glavaBalkanski špijunSveti Georgije ubiva aždahu (TV), Sabirni centarProfesionalac (TV), Klaustrofobična komedija (TV), Drugi život gospodina KreinsaUrnebesna tragedijaPodzemljeBila jednom jedna zemlja (serija), ProfesionalacSveti Georgije ubiva aždahu.

Mnogo puta nagrađivan: četiri Sterijine nagrade, dvije nagrade Branko Ćopić, nagrada Joakim VujićMiloš CrnjanskiMarin DržićOktobarske nagrade grada Beograda, kao i dvije Zlatne arene. Prvi je dobitnik Nagrade Zoran Radmilović za životno djelo, koja se ove godine dodjeljuje u okviru pozorišnog festivala Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru.Takođe je dobitnik i mnogih međunarodnih nagrada, između ostalog i dva Grand Prixa za scenarija filmova Balkanski špijun i Profesionalac na Filmskom festivalu u Montrealu, Nagrade međunarodnog žirija kritike za najbolji film – FIPRESCI, u Monteralu za Profesionalca, Nagrade za najbolji scenario i najbolji film na Međunarodnom festivalu u Vijareggiu, takođe za Profesionalca(scenario za Profesionalca bio je nominovan među 6 najboljih evropskih scenarija za 2003. od strane EFA – Evropske Filmske Akademije u Berlinu), Čaplinove nagrade u Veveyu za film Ko to tamo peva, Prve nagrade na TV festivalu u Cannesu, Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu za Podzemlje, zatim nagrada filmskih festivala u Valenciji, Marseilleu, Beču, u Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i drugim. Film Ko to tamo peva proglašen je za najbolji film jugoslovenske kinematografije nastao od 1945-1995.

Adaptacija njegove drame Balkanski špijun prvo je izvođenje jednog Kovačevićevog teksta na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo.


SULEJMAN KUPUSOVIĆ,
pozorišni reditelj

Diplomirao pozorišnu, filmsku, tv. i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, te filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Režirao u teatrima širom bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji.

Na televiziji je realizirao desetak tv. drama, nekoliko serija (TaleTeversenove bajke…) i veliki broj dokumentarnih i muzičkih programa. Specijalizirao teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986. 

Značajne rediteljske postavke u Narodnom pozorištu Sarajevo: Kralj LearPropercijeBjesniloBraća KaramazoviVeliki vezirHrvatski faustJugoslovenska antitezaDuplo dnoGamlletRoman o LondonuHasanaginicaProsjačka operaMajkaKidaj od svoje ženeDerviš i smrtHankaTvrđava, Legenda o Ali-paši, Balada o Omeru i MerimiHamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna, te operni projekti HasanaginicaNabucco u SarajevuLa Boheme

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.

NAGRADE:

MOSTARSKA LISKA 2012, 21. 4. 2012.
-Najbolji glumac Izudin Bajrović dobitnik Velike liske i Male liske

16.DOBOJ FESTIVAL 3. 6. 2015.
-Nagrada za najbolju mušku ulogu Sabahudina Čvorovića Izudinu Bajroviću

MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA SKOPLJE, MAK. FESTIVAL GOLA MESEČINA  21. 6. 2016.
-Najbolja režija S.Kupusović
-Najbolja ženska uloga Ejla Bavčić-Tarakčija

 

Trajanje predstave: 105 min

Aktuelna podjela

Autorski tim

Autor: Dušan Kovačević
Adaptacija i režija: Sulejman Kupusović

Scenografija: Marijela Hašimbegović
Dizajn plakata:  Branko Dursum
Inspicijent: Mustafa Zrnić
Suflerka: Esmeralda Abdijević

Lica / Cast

Sabahudin Čvorović Izudin Bajrović
Danica Čvorović, žena njegova Ejla Bavčić
Salem Žorž Trebo, podstanar Aldin Omerović
Sanja, kćerka Sabahudinova Mona Muratović / Merima Lepić-Redžepović
Budžoni,brat Sabahudinov Milan Pavlović

PREMIJERNA PODJELA

Autorski tim

Autor: Dušan Kovačević
Adaptacija i režija: Sulejman Kupusović

Scenografija: Marijela Hašimbegović
Inspicijent: Mustafa Zrnić
Suflerka: Esmeralda Abdijević

Lica / Cast

Sabahudin Čvorović Izudin Bajrović
Danica Čvorović, žena njegova Ejla Bavčić
Salem Žorž Trebo, podstanar Aldin Omerović
Sanja, kćerka Sabahudinova Zana Marjanović
Budžoni,brat Sabahudinov Milan PavlovićKalendar izvedbi

Rezervacija karata
Slobodan ulaz

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu