Povratak na listing
Prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo

Mirvad
Kurić Drama

Mirvad Kurić

Mirvad Kurić je bosanskohercegovački pozorišni, televizijski i filmski glumac, prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Glumio je u mnogim serijama, predstavama i filmovima. Poznat je po ulogama u ”Viza za budućnost”, ”Lud, zbunjen, normalan”, ”Kriza”, ali i brojnim drugim dramskim, filmskim i televizijskim komadima.

Mirvad je završio osnovnu glazbenu školu (instrument harmonika), zatim upisuje Srednju vojnu glazbenu školu koju završava u Beogradu i Sarajevu. 1989. godine odlazi u Prištinu na službu u JNA i tamo 1990. godine upisuje Vojnu glazbenu akademiju na kojoj je završio dvije godine. 1992. godine odlučio je upisati glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Prištini i tamo je diplomirao.

Mirvadova profesionalna glumačka karijera započinje nakon završetka studija. I tijekom studija je glumio u dosta predstava, no one su mu više služile kao izvor zarade za svakodnevni život, nego kao platforma pomoću koje će ”izgraditi” svoje ime.

Po povratku iz Prištine u Sarajevo dodijeljena mu je uloga u predstavi ”Shopping and Fucking” na Akademiji scenskih umjetnosti. Redateljica predstave bila je Tanja Miletić-Oručević.

2002. godine predstavlja odskočnu dasku za Kurićevu karijeru. Te godine s emitiranjem počinje poznata humoristična serija ”Viza za budućnost” u kojoj su glumili i Admir Glamočak, Nada Đurevska, Jasna Diklić, Enis Bešlagić te drugi poznati bosanskohercegovački glumci. Serija je ostvarila veliku popularnost, a Mirvad, koji je utjelovio lik imena Rile Polovina, i  privatnom životu ostaje upamćen pod tim nadimkom. Sveukupno je snimljeno 206 epizoda ove serije, a posljednja epizoda prikazana je 2008. godine. Zahvaljujući uspjehu koji je serija ostvarila, Mirvad Kurić je s lakoćom dobivao uloge u brojnim projektima, kako pozorišnim tako i televizijskim te filmskim. 2002. godine glumio je u filmu ”Oltre il confine”, a 2003. godine u filmu ”Remake”. 2004. godine s prikazivanjem počinje kriminalistička serija ”Crna kronika” u kojoj je se u 200 epizoda publici predstavio ulogom Arif Kovačevića. 2006. godina također je uspješna za Mirvada. S emitiranjem je počela serija ”Tata i zetovi” i prikazan je film ”Nafaka”. 2008. godine na televizijske ekrane stiže humoristična serija ”Lud, zbunjen, normalan” koja također ostavlja značajan utisak na Kurićevu karijeru. U 95 epizoda je utjelovio lik odvjetnika Mariofila i ta mu je uloga, uz onu u Vizi za budućnost, zasigurno donijela najviše uspjeha. 2010. godine glumio je u filmovima ”On the Path”, ”Jasmina” i ”Yearning for Karim”. Nakon nekoliko snimljenih filmova, Kurić svoje glumačko umijeće ponovo dokazuje u serijama ”Foliranti” i ”Kriza”. 2015. godina bila je godina koja mu je donijela nova iskustva. Uz dva filma u kojima je glumio, ”Sabina K.” i ”Our Everyday Life”, iste te godine je postao ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo. Po isteku njegovog prvog mandata, ostvario je novi. 2016. godine je glumio u seriji ”Dobrodošli u Orient Express”, 2017. u filmu ”Mrtve ribe”, a 2018. u kratkoj drami ”Clean”.

Uz brojne televizijske emisije i filmove, Mirvad je glumio i u mnogo pozorišnim predstava. ”Rodoljupci”, ”Legenda o Ali-paši” i ”Ožalošćena porodica” samo su neke od njih. Uz Izudina Bajrovića i Aleksandra Seksana, Mirvad Kurić postao je jedan od prvaka Drame u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Karijera Mirvada Kurića ispunjena je brojnim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i pozorišnim predstavama.

Početkom emitiranja serije ”Viza za budućnost” Mirvadova je karijera usmjerena prema uspjehu, a lik Rileta je obilježio njegov profesionalni i privatni život. Druga uloga koja je obilježila karijeru ovog glumca je uloga Mariofila u seriji ”Lud, zbunjen, normalan.”

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu