Povratak na listing
Umjetnički direktor Opere

Leonardo
Šarić Opera

Leonardo Šarić

Solista je opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Rođen je 1975. godine u Sarajevu. Gimnaziju, umjetnički smjer, završava u Stockholmu (Švedska), a studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Odsjek za solo pjevanje u klasi prof. Paše Gackić.

Tokom studija uspješno nastupa u manjim, a potom i većim, te glavnim ulogama opernog repertoara u kojima do izražaja dolazi njegov sonorni bas: “Evgenij Onjegin” (Gremin), “Don Giovanni” (Il Commendatore), “Ero s onoga svijeta” (Gazda Marko), “Rigoletto” (Sparafucile), “Aida” (Kralj Egipta), “Don Carlo” (Veliki inkvizitor), “Služavka gospodarica” (Umberto), “Don Giovanni” (Komtur), “Čarobna frula” (Sarastro), “Carmen” (Zuniga), “La Traviata” (Dr. Grenvil), “Zmaj od Bosne” (Sultan Mahmud II), “La Boheme” (Colline, Alcindoro), “Don Pasquale” (Notar), “Hasanaginica” (Hasanaga, Sazlija), “Nikola Šubić Zrninjski” (Alapić), “Ježeva kuća” (Medo), "Tosca" (Sciarrone)…

Značajan uspjeh bilježi nastupima na Festivalu Splitsko ljeto, Ljubljana festivalu kao i na mnogim koncertima u suradnji sa Sarajevskom filharmonijom i drugim. Radio je i muziku za dramske predstave u više teatara, kao i za film, te je nekoliko puta nagrađivan.

Od 2021. obavlja funkciju direktora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu