Povratak na listing
Umjetnički direktor Baleta

Evgeny
Gaponko Balet

Evgeny Gaponko

Diplomirani baletni umjetnik.

Rođen je 1983. godine u Novosibirsku, Rusija. Završio Baletnu akademiju u Novosibirsku (NGHA) 2001. godine, u klasi Vladimira Rjabova. Godine 1999. predstavlja Akademiju (NGHA) na međunarodnom takmičenju baletnih akademija u Kazanju (Rusija), gdje osvaja prvo mjesto.

U periodu 2001-2005. godine zaposlen je u ansamblu Baleta Nacionalnog teatra opere i baleta Novosibirsk (NOVAT), gdje igra u predstavama SpartakLabudovo jezero, SčelkunčikLe CorsaireGiselleCoppeliaVragolasta djevojkaUspavana ljepoticaLegenda o ljubaviPetruškaHiljadu i jedna noćŠeherezadaPipi duga čarapaPinokio i drugim savremenim predstavama. Sa Baletom Novosibirska gostuje u Tokiju, Osaki, Saporou (Japan), Lisabonu, Bragi (Portugal), Kazerti, Veroni (Italija), Kairu (Egipat), Madridu (Španija).

Dodatno je angažovan kao gostujući solista baleta u Teatru muzičke komedije u Novosibirsku.

Od 2001. do 2005. godine upisao i završio Nacionalni pedagoški univerzitet u Novosibirsku, smjer narodno umjetničko stvaralaštvo, nakon čega stiče zvanje upravitelj etno-kulturnog centra, profesor. Osnivač je Studija baleta za djecu u Novosibirsku, čiji je rukovodilac 2009-2019. godine. Kao umjetnički rukovodilac dječijeg Studija baleta višestruki je dobitnik nagrada i priznanja na nacionalnim takmičenjima i festivalima za djecu i omladinu širom Rusije, kao i laureat na Međunarodnom forumu pedagoga (razvijanje djece i omladine).

Od 2005. godine zaposlen je kao epizodista u ansamblu Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i uzima aktivno učešće u cjelokupnom baletnom i opernom repertoaru. Zapažene epizodističke uloge ostvaruje u predstavama SimhaPepeljugaDama s kamelijamaBoleroPlavo, dok solističke role ostvaruje u predstavama Labudovo jezero (Rotbart), Les Sylphides (solo), Izložba slika (Harlekin), Appassionato (muški solo), Palčica (Žabac), Of-Of (solo), Rahmanjinov (solo), Coppelia (Škotska lutka, čardaš solo), Meu amor (duet), Carmen (Torero), Romeo i Julija (Benvolio), Vragolasta djevojka (Madame Simone), Pulcinella (Furbo), Don Quijote (Espada), Alisa u zemlji čuda (Krokodil), Okovani Prometej (Hefest), Ples sa Mozartom (solo), Posljednja noć - Šeherzada (Sultanov brat Šah Zeman), Žetva (Tunjoš). Dodatno je angažovan i na značajnim kulturnim manifestacijama povodom EYOF-a, obilježavanju Dana grada Sarajeva, Balet Festu, Sarajevskoj zimi, promociji knige Slavka Pervana Kompozitori boginji Terpsihori (solo).

Sa ansamblom Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo gostuje širom BiH, kao i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Turskoj.

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu