Svijet mogućnosti
autor i režiser: Haris Pašović

Svijet mogućnosti Drama

Koprodukcija: East West Centar, SNP Novi Sad, Grad teatar Budva, Plesni centar Tala Zagreb
O predstavi

U Srpskom narodnom pozorištu počele su probe nove predstave „Svijet mogućnosti“, čiji je autor i reditelj Haris Pašović. Ova predstava rezultat je rada na međunarodnom projektu čiji je cilj osvjetljavanje života osobe sa invaliditetom, a premijera se očekuje početkom aprila.

„Svijet mogućnosti“ kao glavnu temu ima život djece i ljudi sa autizmom i cerebralnom paralizom, ali i živote članova njihovih porodica, institucija koje su dio njihovih života, njihove svakodnevice, izazova sa kojima se susreću. Autor i reditelj Haris Pašović ističe da nije bilo lako napraviti dramski tekst s obzirom da okosnicu čini materijal čiju suštinu nije moguće izraziti riječima, te da su glumačke kreacije presudne za sadržaj.

„Na predstavi radim sa jednom glumačkom ekipom koja je veoma duboko ušla u cijeli proces. Mi zapravo radimo godinu dana na ovom projektu. Imali smo radionice u Novom Sadu, u Budvi, i u Sarajevu; radili smo i sa našim koleginicom Larisom Lipovac Navojec iz Zagreba koja je koreograf i jedan od partnera u ovoj priči, ali nama je ključno partnerstvo sa institucijama koje rade sa osobama sa invaliditetom. U Novom Sadu, Sarajevu i Budvi mi smo posjetili centre i dnevne boravke koji se bave i gdje borave osobe sa invaliditetom, provodili s njima vrijeme i stekli jedan određeni uvid u njihove živote, koji sad želimo da prenesemo publici“, objašnjava Pašović i dodaje da je pred glumcima veliki izazov, i glumački i ljudski, ali da ne sumnja da će fantastično iznijeti svoje uloge.

Probe u Srpskom narodnom pozorištu su praktično početak posljednje faze ovog projekta, kada će svi učesnici pretočiti svoja iskustva i ono što su kroz radioničarski rad naučili u prethodnom periodu. Stručnu podršku tokom cijelog projekta autorskom i glumačkom timu pružaju i predstavnice ŠOSO Milan Petrović: pomoćnik direktora Svetlana Bašević i psiholog Maja Kukobat, koje su bile prisutne i na prvoj čitačoj probi.

„Radeći su predstavili Za šta biste dali svoj život počeli smo da razmišljamo šta je sa onim ljudima koji imaju tako otežan život, a ipak oni žive, njihovi roditelji se bore za njih, institucije se bore za njih i to je bio prvi kontakt. Dakle, naš prvi kontakt sa školom Milan Petrović je bio još 2016. godine. I onda je dugo trebalo dok smo razvili koncept, pronašli produkcione okolnosti i evo sada, poslije osam godina, sastajemo se ovdje u završenoj fazi ovog projekta“, kaže Pašović.

Pored autora i redatelja Harisa Pašovića, umetnički tim čine: kostimografkinja Marina Sremac, kompozitor Dino Šukalo, scenograf Ivana Jančić, koreografkinja Larisa Lipovac Navojec. U predstavi igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

Predstava će se izvoditi i u gradovima partnerima Novom Sadu, Sarajevu, Zagrebu i Budvi.

Projekat u okviru kog se priprema predstava „Svijet mogućnosti” nosi naziv „Enabled Theatre” sprovodi se u saradnji između East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta, Grad Teatra Teatra Budva i Plesnog centra Tala, sufinansiran je sredstvima Evropske unije kroz program Kreativna Evropa.

Rezervacija

AUTORSKI TIM

Autor i reditelj: Haris Pašović

U predstavi igraju: 

Kostimografkinja: Marina Sremac
Scenografkinja: Ivana Jančić
Kompozitor Dino Šukalo
Koreografkinja: Larisa Lipovac Navojec

LICA/CAST
 

Igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović

Kalendar izvedbi

Rezervacija karata

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu