Povratak na listing
Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo

Dino
Mustafić Direktor

Dino Mustafić

Direktor je Narodnog pozorišta Sarajevo od septembra 2021. godine.

Rođen je u Sarajevu, gdje je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti - Odsjek za režiju, te Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Režirao u mnogim pozorištima i gradovima kao što su: Pariz, Sofia, Bratislava, Beograd, Novi Sad, Zagreb, Tirana, Trst, Skadar, Ljubljana, Novi Sad, Subotica, Skopje, Priština, Podgorica, Rijeka, Split, Maribor, Nova Gorica , Podgorica, Cetinje, Bar….predstave su mu igrale u mnogim evropskim gradovima, kao i u Americi, Africi, Aziji, izvodjene na raznim jezicima, osvajale nagrade na brojnim domaćim i internacionalnim festivalima i gradovima kao što su : Mexico City, Kairo, Aleksandrija, Rim, Firenza, Venecija, Madrid, Barselona, Frankfurt, Minhen, Bogota, Bratislava, Oslo, Beč, Toronto, Gvadalahara, Paris, Nica, London, Štokholm, Istanbul, Sibiu, Varna, Vratsa, Blagoevgrad, San Jose, Budva, Rijeka, Udine, Zagreb, Novi Sad, Subotica, Budimpešta, Nikšić, Beograd, Ljubljana, Skoplje, Bursa, Modena, Solun, Skien, Ulan, Bator, Kisinjev…

Predstave su mu višestruko nagrađivane na mnogim internacionalnim, regionalnim i nacionalnim festivalima, dok je predstava “Helverova noć” Kamernog teatra 55 ušla u historiju bosanskohercegovačkog pozorišta kao najnagrađivanija sa više internacionalnih priznanja. Režirao je više od 100 predstava klasičnih i savremenih pisaca.

Snimio je više dokumentarnih filmova (Pista života, Neka bude svjetlosti, Čudo u Bosni...) sa kojim je bio na zapaženim festivalima dokumentarnog filma (Montreal, Amsterdam, Istanbul, Zagreb, Beograd…) potom i dugometražni igrani film Remake (svjetska premijera na Roterdam film festivalu 2003. - uvršten među pet najboljih filmova festivala). Film je prikazan na više od 40 međunarodnih festivala i nagrađen u Minhenu i San Francisku. Posljednji dokumentarni film “Transforming tomorrow” prikazan i nagrađen na AJB DOC festivalu u Sarajevu u septembru 2020. godine i osvojio Gran PRIX na Green Montenegro Int Festu u avgustu 2021. godine.

Od januara 2003. do decembra 2005. je bio Umjetnički direktor drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nalazio se na čelu najstarijeg pozorišnog festivala u regionu, Internacionalnog festivala MESS od 1997. do 2016. godine kojeg je obnovio nakon opsade Sarajeva sa svojim saradničkim timom. Osnivač je MESS Teatra- Scena Mess i MESS Dance Company.

Profesor je na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Direktor je Narodnog pozorišta Sarajevo od septembra 2021. godine.

 

NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu