Svečani koncert
VOKALNI ANSAMBL PRIJATELJI

Svečani koncert Koncert

VOKALNI ANSAMBL PRIJATELJI
65 godina postojanja
O predstavi

Vokalni ansambl „Prijatelji“ osnovan je 1957. godine u Sarajevu. Ovaj ansambl koji i danas djeluje u okviru AKCUS-a „Selje“ (Akademski kulturni centar Univerziteta u Sarajevu), snimio je deset singl i dvije longplay ploče, četiri audio kasete i sedam CD-ova. Ima i oko osamdeset arhivskih snimaka za Radio Sarajevo, a nastupao je i u velikom broju tv emisija, četiri show programa i dvije dječije serije („Klackalica“ i „Kaži,Kaži“) koje su imale ukupno četrdeset i pet epizoda. U ratnom periodu (1992-1995), osim na koncertima, najčešće organizovanim u humanitarne svrhe, ali i za dušu prijatelja, nastupali su i u Kamernom teatru 55, u tada jednoj od najposjećenijih predstava „Ljubovnici“. Iza njih su brojni festivali u zemlji i inostranstvu: Sarajevsko ljeto, Sarajevska zima, Ljeto u Kamernom, Ilidža, Svjetski festival mladih u Berlinu, Festival folklora u Lagenbeku, Postirske Fraje i Festival dalmatinskih klapa u Omišu.

Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Madjarska, Rusija, Azerbejdžan, Švedska, Norveška, Slovenija, Hrvatska, Srbija, samo su neke od zemalja u kojima su na turnejama sebe i „Selju“ predstavljali tek dijelom svog širokog opusa koji obuhvata nekoliko stotina kompozicija, od narodnih, dalmatinskih, starogradskih, do evergrina. U svom šezdesetogodišnjem druženju kroz pjesmu, „Prijatelji“ su ponijeli i Nagradu publike za kompoziciju „Cvit prid portom“ na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, dobili Zlatnu medalju Saveza kulturno-umjetničkih društava BiH za dugogodišnji uspješan rad, nagradu za interpretaciju na Festivalu narodnih pjesama Ilidža, Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva (1979.godine), te brojne plakete i zahvalnice za niz nastupa u dobrotvorne svrhe i učestvovanje na raznim prigodnim manifestacijama. „Prijatelji“ su ušli u Antologiju bosanske sevdalinke, sa pjesmom „Kad ja podjoh na Bentbašu“.

Za svo ovo vrijeme, kroz ansambl je prošlo preko četrdeset članova. Zadnjih dvadeset i pet godina ansambl vodi Mario Katavić. Članovi ansambla su: Edin Bijedić, Emir Softić, Bruno Papišta, Dražen Čorić, Mario Katavić, Zvjezdan Živković, Miroslav Stojčić, Almir Domanagić, Goran Gelineo i Nihad Hodžić.

SVEČANI KONCERT POVODOM 65 GODINA RADA I DJELOVANJA

Učestvuju: Vokalni ansambl prijatelji

Kalendar izvedbi

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter