Romeo i Julija
Sergej Prokofjev

Romeo i Julija Balet

Koreografija: Davide Bombana
O predstavi

"Moja verzija čuvenog baleta "Romeo i Julija" je protest protiv svih oblika rata. Današnji sukobi, izazvani borbom za moći, prikrivanjem istine i netolerancijom (vjerskom, rasnom, etničkom) konstantno rezultiraju nevinim žrtvama. Moj balet, iako prati šekspirijanski zaplet, dešava se u sadašnjem vremenu (lik medicinske sestre ovdje je zamjena "Julijinoj prijateljici", vrsta alter ega, dok je Merkucio u ovoj verziji pakosniji i agresivniji od Tibalta). Ovaj balet odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba. " (Davide Bombana)

DAVIDE BOMBANA 

Koreograf Rođen u Milanu (Italija), gdje se školovao i završio Baletnu školu La Scala. Debitirao je 1977. glavnom ulogom u baletu Žar ptica u koreografiji Mauricea Bejarta, na sceni La Scala baleta. Nakon ovog debija promoviran je iz ansambl-igrača u solistu, a zatim i u prvaka baleta. Nastavlja karijeru kao prvak u Pennsylvania baletu (Philadelphia), Škotskom baletu (Glasgow) i Festival baletu u Londonu, gdje igra najvažnije role klasičnog i neoklasičnog baletnog repertoara. Kao gost u milanskoj La Scali odigrao je glavne role u Romeu i Juliji J. Crankosa i Proustu R. Petita. Od 1986. do 1991. radi kao prvak u Bavarskom državnom baletu München. U periodu od 1993. do 1998. djeluje kao koreograf. Za Bavarski državni balet München koreografirao je nekoliko apstraktnih i narativnih baleta koji su osvojili domaće i inostrane nagrade - Bayerischer Theaterpreis u Münchenu i Benois de la Danse u Moskvi.

Nakon imenovanja za direktora baletne kompanije Maggio Danza u Firenci, 1998. postavlja obnove mnogih baleta. Takođe koreografira cjelovečernji balet Teorema, inspiriran Pasolinijem, za 62. festival Maggio Musicale Fiorentino. Posljednjih godina radi kao gost-koreograf za mnoge inostrane teatarske i baletne kuće kao što su: Pariška opera, Balet u Rhinu, Balet u Toulouseu (Francuska), Nacionalni Balet Kanade u Torontu, Državni bečki balet i Volksopera u Beču (Austrija), Bavarski državni balet München, Teatar savezne pokrajine Baden-Württemberg u Karlsruheu, Aalto muzički teatar u Essenu, Balet Thüringen u gradu Gera i Balet Augsburg (Njemačka), Ballet du Grand Theatre de Geneve (Švajcarska), Institut koreografije u New Yorku sa plesačima Baleta grada New Yorka (SAD), Novi engleski savremeni balet Nottingham (Velika Britanija), Queensland Ballet Brisbane (Australija), Maggio Danza Florence i Teatar Petruzzelli Bari (Italija), Balet Zaragoza (Španija).

Neki od njegovih baleta bili su prezentirani na gostovanjima u Tajvanu i Japanu. Dobitnik je Nagrade Danza & Danza (2004) kao najbolji italijanski koreograf koji je radio u inostranstvu, te 2012. Nagrade Danza & Danza za najboljeg italijanskog koreografa. Mnoge od njegovih koreografija inspirirane su remek djelima svjetske literature - Woyzeck, Teorema, Pentesileja, Lolita, Faust, Carmen i Medeja. Njegov rad veoma je plodotvoran, a mnogi ga pamte po koreografiji koju je uradio sa prvacima i solistima Državnog bečkog baleta za novogodišnji koncert Bečke filharmonije (2012) koji se tradicionalno održava u Musikverein u Beču.

Rezervacija

Autorski tim

Kompozitor: Sergej Prokofjev
Koreografija i režija: Davide Bombana

Dizajn scenografije i svjetla: Carlo Cerri
Kostimografija: Santi Rinciari
Asistentica koreografa: Miniodora-Alice Necsea
Baletna majstorica: Mia Jahić
Majstor svjetla: Moamer Šaković
Saradnik scenografa: Josip Lovrenović
Dizajn plakata: Bernard Pavlinović
Inspicijent: Boris Jeličanin

Lica / Cast

Julija Tamara Ljubičić / Nataša Gaponko (Selma Efendić)
 
Romeo Oleg Karatsev / Boris Vidaković
Prijateljica Ana Kuzmanović / Darika Dunganova (Selma Efendić)
Mercutio Flavio Alberto Valentino / Elio Arnoldo Villa Garcia
Tybalt Ivan Salonski / Evgeny Gaponko
Mama Capuleti Jovana Milosavljević Lovrenović / Ekaterina Vereshchagina
Mama Montecchi Albina Huskić / Ekaterina Vereshchagina (Zulejha Kečo)
 
Paris Bulat Gareev / Ivan Salonski (Evgeny Gaponko)
Fratar Lorenzzo Mihail Mateescu
Četiri para Montecchi Luisa Escamilla Rodriguez - Til Čmančanin,
Zulejha Kečo - Denis Zhuchenko,
Selma Efendić - Flavio Alberto Valentino / Elio Arnoldo Villa Garcia,
Dora Kos - Bulat Garev, Oleg Karatsev, Boris Vidaković

Kalendar izvedbi

Rezervacija karata
Rezervacija karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu