Koncert
Sarajevska filharmonija

Koncert Filharmonije

dirigent: Slaven Kulenović
O predstavi

Ulaznice po cijeni 10,00KM/balkon; 20,00KM/parter; 30,00KM/lože mogu se kupiti online na www.kupikartu.ba, te svim prodajnim mjestima sistema kupikartu.ba koje možete  pronaći na https://www.kupikartu.ba/page/listaagencija

 

SARAJEVSKA FILHARMONIJA

Prvi je profesionalno organizovan simfonijski orkestar na području Bosne i Hercegovine, a svoje je korijene imala već u ansamblima koji su se formirali tokom austrougarske vladavine na tlu naše države. Prve ideje o formiranju jednog profesionalnog ansambla u bosanskohercegovačkoj prijestolnici, koji bi izvodio umjetničku muziku zapadnoevropskog tipa, potekle su iz Oblasne muzičke škole.

Prvi koncert održan je 15.04.1920. godine u dvorani sarajevskog kina Imperijal. Ovi mali, ali značajni koraci vodili su do održavanja osnivačke skupštine Sarajevske filharmonije koja je održana 6. jula 1923. godine, a prvi koncert održan je 24. oktobra iste godine. Solista na klaviru bio je Klemens Menšik, a dirigovali su Aleksandar Lukinić i Josip Rožđalovski.

Zbog ratnih dešavanja, u periodu od 1941. do 1945. godine, Filharmonija je obustavila rad i 1948. godine ponovo nastavlja sa svojim aktivnostima.

Sarajevskom filharmonijom su dirigovali Ivan Štajcer, Mladen Pozajić, Teodor Romanić, Miroslav Homen, Oskar Danon, Julio Marić, Dragiša Savić, Radivoj Spasić, Boris Papandopulo i brojni drugi renomirani dirigenti. U odnosu na period djelovanja prije 1941. godine, Sarajevska filharmonija je značajno proširila svoj repertoar izvodeći djela ne samo stranih, već domaćih kompozitora.

Godina 1992. označila je početak agresije na Bosnu i Hercegovinu, te samim tim i destrukciju svega što je građeno prethodnih decenija. Tako je i Sarajevska filharmonija prekinula sa radom dvije godine pretrpivši velike materijalne, ali i ljudske gubitke.

Svojevrsnu prekretnicu u radu Filharmonije predstavljao je koncert održan 19. juna 1994. godine kada su pod dirigentskom palicom velikog Zubina Mehte u razrušenoj Vijećnici izveli Mozartov Requiem. Kao solisti nastupili su Jose Carreras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildiko Komlosi.

Iste godine Sarajevska filharmonija održava koncerte u Italiji, a narednih godina nižu se gostovanja u Austriji, Turskoj, Češkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji... Nakon završetka rata, Sarajevska filharmonija se u kadrovskom smislu obnavlja i ostvaruje značajne nastupe u zemlji i inozemstvu.

Sarajevska filharmonija nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svoje djelatnosti, ostavši tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jedna od najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkog života.

 

KONCERT SARAJEVSKE FILHARMONIJE

DIRIGENT: Slaven Kulenović
OBOA Matthias Arter
ORKESTAR SARAJEVSKE FILHARMONIJE
program: M. Arter, J. S. Bach, B. Bartok

CIJENE ULAZNICA:

I ZONA (LOŽE) 30 KM
 
ii ZONA (PATER) 20 KM
 
III ZONA (BALKON I GALERIJE) 10 KM

KUPIKARTU.BA

Kalendar izvedbi

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu