BDB Trio i Elvir Bandić-Banda
Kultura na ulice 2024!

BDB Trio i Elvir Bandić-Banda Koncert

LOKACIJA: Općina Novi Grad
O predstavi

Beho/Dinko/Boris (BDB) trio je sarajevsko-američka ekipa koja spaja jazzjazz fusionfunkbluessoul i rock kako bi stvorila svoj vlastiti zvuk. BDB trio koji čine Eddie Beho – gitara, Dinko Šimunović – bass i Boris Sikuljak – bubnjevi, pronašao je jedinstven i snažan muzički glas. Njihovi nastupi uživo daju rezime svih uticaja i idioma koje su usavršili na instrumentima tokom svojih individualnih muzičkih putovanja. Pokretačka muzička motivacija BDB trija je radost i uživanje zajedničkog sviranja uživo, konstantan muzički razgovor, traženje “dubokih” i kompleksnih tonova, zvukova i ritmova, za formiranje jedinstvenog, prepozantljivog i magnetnog univerzuma ovog savremenog jazz fusion trija.

Eddie Beho je američko-bosanski jazz fusionrock&blues gitarista i kompozitor (rođen u Sarajevu Jan-26-1971) sa adresom u Atlanti (država Georgia, USA), koji je nastupao i snimao sa bendovima kao što su 4th Ward Afro-Klezmer OrchestraIndexi i PrijateljiOverdreamUjrdurma BalkanishMusical Hair, a i sa mnogim drugim. Jedan je od osnivača etabliranog američkog jazz benda Sataraš Quartet iz Atlante sa kojim je do sada izdao dva albuma – “Errors and Omissions” i “Live from Red Light Caffe-Atlanta“. Eddie je odrastao svirajući bluesR&Bjazz&fusion i klezmer ; studirao je kod jazz majstora – Dave Frackenpohl-a, Allen Hinds-a i Jon Herington-a (Steely Dan); i dio je Atlanta muzičke scene i američkog jugoistoka dugi niz godina. Njegova pokretačka muzička motivacija je radost sviranja uživo sa ljudima koji ga inspirišu, kao i improvizacija i spontanost razvijajući zvukve od samih muzičara na sceni. Inspiraciju crpi od muzičkih velikana kao što su – gitaristi John ScofieldWayne Krantz i Michael Landau; hornisti John ColtraneLee Morgan i Wayne Shorter ; i bendovi kao što su Steely Dan i Weather Report. Nedavno je izdao jazz fusion album “Secret Stash” za poznatu italijansku jazz-kuću Alfa Music i trenutno je na regionalnoj turneji sa Beho/Dinko/Boris (BDBTriom.

Dinko Šimunović, kontrabasist i bass gitarist, rođen je 02.02.1970. godine u Sarajevu. Kontrabas je studirao kod prof. Tihomira Vidovića i prof. Josipa Novosela. U dosadašnjoj karijeri sarađivao je sa mnogim muzičarima iz BiH i inostranstva (Ladislav FidriLee HarperMatthew CallinghamJerzy GlodIlse RiedlerJim MullenDeseo CsabaBarbara HendricksDuško GojkovićSinan AlimanovićRatko DivjakEdin BosnićPetar Peco PetejMima Mitrović i mnogi drugi), televizijskih emisija i nastupa sa drugim muzičarima, nastupa i sa svojim solo projektima. Stalni je član Orkestra MP BHRT. Selektirana diskografija – Sinan Alimanović International Band – “Sarajevo Remake” (2002.) – “Bosnia Groove” (2006.) – Sinan Alimanović Trio – “Live in Skenderija” (2019.) – Sinan Alimanović / Ladislav Fidri Quartet – “Live in Tuzla” (2008.) – Edin Bosnić Quartet – “Bosnian Suite” (2002.). Sarađuje i na albumima sa drugim remomiranim muzičarima kao što su – Boško JovićAmira MedunjaninOliver DragojevićKemal MontenoSamir FejzićVlado KreslinLife Band te mnogi drugi.

Boris Šikuljak (bubnjevi) rođen je 21.09.1998. godine u Istočnom Sarajevu. Afinitet prema muzici pokazuje već od malih nogu. Sa 12 godina intenzivno počinje učiti svirati bubnjeve sa posebnim akcentom na jazz muziku. Mnogi bubnjari, kao uzori, doprinose njegovom muzičkom sazrijevanju kao što su – Dave WecklVinnie ColaiutaDennis ChambersKeith Carlock, itd. Već sa 16 godina počinje sticati iskustva sviranja uživo, fokusirajući se pored jazz i jazz fusion muzike i na ostale muzičke pravce. Godine 2019., upisuje Jazz akademiju u Mađarskoj, na odsijeku Jazz bubanj, gdje uz renomirane profesore stiče nova iskustva sviranja i shvatanja jazz muzike. Kroz godine bavljenja muzikom, ostvaruje saradnju sa mnogobrojnim jazz bendovima i orkestrima.

Nastupom će nas ovom prilikom počastiti bh. pjevač, muzički producent i kompozitor Elvir Bandić Banda, Tuzlak kojeg pamtimo po jazz, pop i rock backgroundu ali i izvedbaama bosanske tradicionalne muzike. Banda je na muzičkoj sceni aktivan gotovo 30 godina, a uz vlastite albume i saradnju sa mnogim poznatim regionalnim muzičarima, radi i muziku za pozorište, dokumentarne filmove, reklame, a nije mu strana ni klasična muzika. Široj je publici poznat i po svom angažmanu u sarajevskom jazz bendu Sarajevo Jazz Guerilla s kojim je ostvario mnoga gostovanja u regiji i šire.

 

Slobodan ulaz

UČESTVUJU: Eddie Beho, Dinko Šimunović, Boris Šikuljak i Elvir Bandić-Banda

Kalendar izvedbi

Slobodan ulaz

Galerija

gallery gallery gallery gallery gallery
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
Rezervacije karata
NPS

Newsletter

Prijava korupcije i nepravilnosti u radu