Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | ureddirektora@nps.ba

 

Marijela Hašimbegović
direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo

Kontakt:
Tel./fax: +387 33 445 138

 

Rođena je u Sarajevu 1969. gdje je završila studij Arhitektonskog fakulteta na Projektantskom odsjeku. Svoj kreativni izraz pronalazi u oblasti scenografije i kostimografije i u gotovo dvije decenije dugoj karijeri idejno rješava i realizuje preko šezdeset dramskih, baletnih i opernih pozorišnih projekata: Bal pod maskama, Don Pasquale, La Traviata, Plavo, Samoubica, Pepeljuga, Rigoletto, Dugo putovanje u noć, Ženidba, Šišmiš, Legenda o Ali-paši, Nabucco u Sarajevu, Kneginja čardaša, Prvi put s ocem na izbore, Poručnik iz Inshimorea, Buba u uhu, Omer-paša Latas, Appassionato, Jabuka, Bliže, Zid, Nosorog, Pucanje duše, Partija remija, Ženski turbo folk bend, U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce, Buba u uhu, Bukagije, Sevdah opera, Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna, Balkanski špijun u Sarajevu, Don Giovanni…

Reditelji sa kojima je ostvarila saradnju: Sulejman Kupusović, Dino Mustafić, Aleš Kurt, Lenka Udovički, Zvone Šedlbauer, Petar Veček, Vlado Štefančić, Gradimir Gojer, Jan von der Bosh, Francois Lunel, Ognian Draganoff, Vasili Medvedev, Eduard Miler, Aleksandar Nikolić, Keith Derrick Randolph, Mateo Mazzoni, Guissepe Zennaro…

Asistirala je slikaru Safetu Zecu na realizaciji scenogarfije dramske predstave Tvrđava i bila stučni saradnik scenografu Muhammetu Nurullahu Tunceru na realizaciji opernog projekta La Boheme. Za vrijeme studentskih dana radila je kao asistent na Institutu za arhitekturu i Urbanističko istraživanje sa profesorom Hamdijom Salihovićem.

Dobitnik je nekolicine nagrada u oblasti arhitekture i scenografije:
Nagrada otkup – timski rad za idejno rješenje konkursnog rada pod nazivom Radićeva ulica,
Nagrada otkup – timski rad za idejno rješenje konkursnog rada pod nazivom Marijin dvor,
Nagrada otkup – timski rad za idejno rješenje konkursnog rada pod nazivom Trg heroja,
Nagrada sa scenografsko rješenje predstave Legenda o Ali-paši na Dramskim susretima Zenica 2006.
Aktivni je član Udruženja likovnih umjetnika BiH u oblasti scenografije. Bila je učesnik Svjetske izložbe scenografa Toronto 2005., organizator izložbe pod nazivom Tišinom mrtvih stolica, foaje Narodnog pozorišta Sarajevo 1994. (timski rad), izložbe Rigoletto u skicama, foaje Narodnog pozorišta Sarajevo, kao i izložbe Scenografske slike, foaje Narodnog pozorišta. Učestvovala na radionici Rekonstrukcija i postojanje u organizaciji MESS-a i Istraživačkog Instituta za Eksperimentalnu arhitekturu New York.

Realizovala na desetine televizijskih scenografija, nekolicinu scenografija tv. igranog programa i igranog dugometražnog filma, kao i scenografije za festivale i koncerte.

U periodu od 1999. do 2014. obavljala je tehničku podršku festivalima MESS i Sarajevska zima.
Od 2000. do 2015. godine radila kao rukovodilac Tehnike Narodnog pozorišta Sarajevo.
Danas je direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo.