Loading
Skip Navigation LinksHome // Balet // Umjetnička direktorica Baleta
mr Belma Čečo-Bakračv. d. umjetničkog direktora Baletamr Belma Čečo-Bakrač
mr BELMA ČEČO BAKRAČ, 
v. d. umjetničkog direktora Baleta


Rođena u Sarajevu, gdje je završila Prvu gimnaziju. Srednju muzičku školu, Odsjek za klasični balet završila je 1998. godne u klasi prof. Bahrije Bihorac.
 Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. Na istom fakultetu magistrirala je na temu: „ Odnosi s javnošću u bosanskohercegovačkim pozorištima“ pod mentorstvom prof. Dr. Besima Spahića. I to sa najvišom ocjenom. Profesionalno angažovana u Baletu Narodnog pozorišta Sarajevo od 1998. godine, a od 2001. god. je i solistica Baleta.
 Značajne solističke i naslovne uloge je ostvarila u predstavama: Carmen, Bolero,Slike s izložbe, Dom Bernarde Albe, Dubrovački kantuni, Pulcinella, Jabuka, Appassionato, Giselle, U vremenu, Katarina, bosanska kraljica, Of-of, Les Sylphides, Paquita, Simha, Labudovo jezero, Izložba slika, Palčica, Pepeljuga, Plavo, Romeo i Julija, Dama s kamelijama, Mare Nostrum, ...
Učestvovala u mnogim opernim i dramskim projektima Narodnog pozorišta Sarajevo, ali i projektima drugih bh. Teatara ( kamerni teatar 55, Pozorište mladih Sarajevo, Bosansko Narodno pozorište Zenica, Narodno pozorište Tuzla...)
Moderne baletske tehnike usavršavala u Beču 1999. i 2000. godine, a koreografiju pohađala na Akademiji Laban Center London (Velika Britanija).
Dobitnica je Nagrade Ginestra d’Oro za doprinos razvoju baletne umjetnosti (Rim, Italija).
Nagradu za najbolju koreografiju osvojila je na IV festivalu bosanskohercegovačke drame ( za rad na predstavi Srebrenički inferno, Đelo Jusić, Džemaludin Latić, Tanja Oručević).
Koreografski rad započela je sa plesnim skupinama Sport form Sarajevo, Astorija, Romantik, te Omladniskim horom Zenica.
Najznačajniji koreografski projekti:
Igraj do kraja (kratki igrani film), Srebrenički inferno, Umišljeni bolesnik (Bosansko narodno pozorište Zenica), Grad od snova (Narodno pozorište Tuzla), Bosanski kralj (BKC Tuzla), Sarajevo Waterdance (Sarajevo), Aladin (Pozorište mladih Sarajevo). 
Funkciju v. d. umjetničkog direktora Baleta obnaša od oktobra 2015. godine.


Balet mjesečni repertoar

<<septembar 2017>>
ponutosričetpetsubned
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Pratite nas na:

video.pngVideo