Loading
Vijest | 24.06.2017, NPS

Opereta "Kneginja čardaša"


režija: Amra Mehić
dirigent: Dario Vučić

Emmerich KÁLMÁN
KNEGINJA ČARDAŠA
libretisti: Leo STEIN i Bela JENBACH
praizvedba u Beču 1915.
opereta u tri čina


dirigent: Dario VUČIĆ
režiserka: Amra MEHIĆ
kostimografkinja: Amra ZULFIKARPAŠIĆ
scenograf: Josip LOVRENOVIĆ
dizajn svjetla: Moamer ŠAKOVIĆ
koreografiju prenijela: Bahrija BIHORAC
šef Hora: Danijel ŽONTAR
asistent dirigenta: Nenad TEŠIĆ
inspicijent: Gordan SIMIĆ
korepetitori: Aida MUŠANOVIĆ - ARSIĆ i Nenad TEŠIĆ
suflerka: Marina POTOČNIKNJENO VELIČANSTVO OPERETA, VRAĆA SE U VELIKOM STILU NA DASKE NPS

Nakon četrnaest godina najpopularnija i najčešće izvođena svjetska opereta Kneginja čardaša   ponovo je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. To je vesela priča o zabranjenoj ljubavi između kabaretske plesačice Sylve Varescu i mladog kneza Edwina Ronalda. Ova opereta ujedno je i kritika lažnog morala i svjetonazora malograđanskog društva. Uz zvuke poznatih arija i dueta u taktu valcera i mađarskog čardaša, te nizom komičnih situacija predočena je priča jedne ljubavi protiv koje su se svi urotili, ali koja na kraju, ipak, pobjeđuje.

Nakon premijere u Beču 1915. godine Kneginja čardaša je 1916. izvedena i u Pešti, a zatim je doživjela slavu  planetarnih razmjera. Samo tokom 1917. godine izvedena je 12.000 puta širom svijeta.

Dozvolite da vas odvedemo u drugi, ljepši i romantičniji svijet sa našom Kneginjom čardaša...
Narodno pozorište Sarajevo
Amra Mehić, režiserka

Diplomirala režiju na Odsjeku multimedijalne režije Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. 
Posjeduje opsežna znanja i iskustva iz oblasti filma, teatra i televizije. Tokom sedmogodišnje profesionalne karijere sarađivala sa istaknutim profesionalcima iz regije i inostranstva.

Predsjednica je Udruženja producentske kuće Relative Pictures koja je producirala brojne domaće i inostrane dugometražne i kratkometražne uspješne filmske projekte, u kojima je i sama učestvovala kao asistent režije i kao reditelj. Od 2014. godine radi na Sarajevo Film Festivalu kao koordinatorica dokumentarnog takmičarskog programa. Kao profesionalna rediteljka u oblasti teatra pojavljuje se 2005. godine sa studentskom predstavom
Lud od Ljubavi (Kamerni teatar 55), a 2006. godine u produkciji Akademije scenskih umjetnosti režira  mjuzikl Sav taj Jazz (adaptacija Almir Imširević). Kao rediteljka učestvuje u teatarskom pokretu V-Day - globalni pokret za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojčicama u svijetu, sa predstavom Vaginini monolozi. Sarađivala je u svojstvu asistenta režije sa brojnim poznatim pozorišnim rediteljima iz regije među kojima su Gorčin Stojanović, Admir Glamočak, Srđan Vuletić i drugi. 


DARIO VUČIĆ, dirigent

Rođen u Sarajevu, 1980. godine. Diplomirao (2003) i magistrirao (2006) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu - Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, smjer dirigiranje u klasi profesora mr. Julija Marića. Studirao je kompoziciju u klasama mr. Anđelke Bego Šimunić i dr. Dine Rešidbegovića. Usavršavao se u Baden bei Wien (Austrija) kod prof. Antonija Witta.
Radio je kao korepetitor i dirigent sa raznim vokalnim i instrumentalnim solistima i horovima. 
Obavljao je dužnost šefa Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo (2004-2009), gdje je istovremeno radio i kao korepetitor Baleta. Od 2009. je dirigent Opere NPS. Debitirao 2007. operetom Šišmiš J. Straussa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. 
Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu je od 2007. u zvanju asistenta - Odsjek za dirigiranje, te u zvanju višeg asistenta. Do sada je dirigirao Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sinfoniettom Baden (Baden bei Wien - Austrija) Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica, Opernim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Orkestrom Beogradske opere, Kamernim orkestrom 2007 – čiji je osnivač. 
Od 1995. bio je orguljaš sarajevske Katedrale, a od 1996. do 2007. orguljaš katedralnog mješovitog hora Josip Stadler. Član je i osnivač Napretkovog trija Magis
Obnašao dužnost dopredsjednika HKD Napredak od 2009. do 2012.
Prva premijera maestra Darija Vučića u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo bila je izvedba opere Don Pasquale, 2009. godine. 
Od jula 2011. do decembra 2013. obavljao funkciju direktora Narodnog pozorišta Sarajevo. U dva mandata bio je vršilac dužnosti umjetničkog direktora Opere NPS-a.
Bio je stipendist HKD Napredak – Sarajevo.
Lica/Cast

LEOPOLD MARIA, KNEZ LIPPERT WEYLERSHEIMLeonardo Šarić/
Ivan Šarić

ANHILTE, NJEGOVA ŽENA

Sanela Pepeljak/
Dajana Šegvić

EDWIN RONALD, NJIHOV SIN

Ileš Bečei/
Goran Strgar

KONTESA STASI, KNEŽEVA NEĆAKINJA


Aida Čorbadžić


GROF BONI KANCSIANU

Jasmin Bašić


SYLVA VARESCU

Adema Pljevljak - Krehić/
Katarina Kikić

PORUČNIK EUGEN ROHNSDORFF

Slaven Vidak/
Dejan Kajević

FERI PL. KEREKES

Miodrag Trifunov


MIŠKA, GLAVNI KONOBAR

Elvir Solak

CIGANSKI PRIMAŠ

Arman Patak

LAKAJ

Bruno Papišta


NOTAR KISSNedim BašićDrama NPS
Balet NPS

Hor Opere NPS
ORKESTAR SARAJEVSKA FILHARMONIJE  Mjesečni repertoar

  <<septembar 2017>>
  ponutosričetpetsubned
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930

  Pratite nas na:

  video.pngVideo