Loading
Repertoar | 27.04.2017

Sve se nekako preživi, osim smrti

Drama  Dramarežiser: Dino Mustafić

Ljubica Ostojić
SVE SE NEKAKO PREŽIVI, OSIM SMRTI


režiser Dino Mustafićdramaturginja Ljubica Ostojić

scenografkinja Mirna Ler

kostimografkinja Lejla Hodžić

koreograf Gjergji Prevazi

muzika Damir Imamović

asistent režije Benjamin Bajramović

asistentica dramaturga Džejna Avdić

inspicijent  Nihad Kapić

suflerka Esmerlada Abdijević


U predstavi korišten video materijal iz dokumentarnog filma Saraj’vo,
Mustafe Mustafića.

Premijera: 27. 4. 2017.

LICA / CAST

EMILIJA Ejla Bavčić Tarakčija

EMIN Izudin Bajrović

GOSPOĐA MAMA Kaća Dorić

EDIN Alekasndar Seksan

HEDIJA Emina Muftić

UNA / ENA Amila Terzimehić

UNA / ENA Dina Mušanović

ALI Vedran Đekić

MUZIČAR Kenan Kojić

PLESAČI Hariz Šabanović
Jasenko Matković


članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo
spikerski off ALEKSANDAR BREZARRIJEČ AUTORA

Sve se nekako preživi, osim smrti (2011) dramski je tekst s izvjesnom biografijom (objavljen, preveden, javno čitanje u UK Parobrod u Beogradu), a i sudbinom da mu u Narodnom pozorištu (mjestu prvih fascinacija i susreta spisateljice s teatarskom umjetnošću) bude scenska praizvedba. 

Dramski tekst koji vrlo slobodno biva prevođen na adekvatan scenski jezik, kao otvoreni literarni element, postaje predloškom redateljskom konceptu. Stvara se ponovno u interaktivnoj suradnji s glumcima, s novim dopisivanjima, štrihovima, dokumentarnim materijalom, adaptacijom, poantiranom aktualizacijom, korištenjem stihova W. Szymborske, A. Sidrana, glumačkih tekstualnih improvizacija, vizualne stilizacije i pokreta, funkcionalnog korištenja muzičkog elementa, i dokumentarnog video materijala, složenog simboličkog sustava... 

Ambiciozan koncept specifičnog i prepoznatljivog redateljskog rukopisa Dine Mustafića.Zašto ova predstava sada i ovdje? Svaka predstava, barem implicite, hoće sobom nešto kazati o razlozima svog scenskog života. Ova, kroz živote i smrti jedne sarajevske obitelji/porodice govori i o suvremenom Sarajevu. O apsurdu kojem zorno svjedočimo, govorimo i šutimo.“Čudan Grad. Ne možeš ni u njemu, ni bez njega, a moraš. Ne da ti maknuti, a tjera te od sebe. Ko je i koliko živ u ovom Gradu, ne zna se. Najbolje ga vidiš zatvorenih očiju, iz očaja, ili s drugog kraja Svijeta.”

Ljubica Ostojić


RIJEČ REDITELJA

Preferiram teatar koji pruža otpor svim pokušajima da se komercijalizira kroz„lakše i pitke komade”. Zanimaju me dramski tekstovi koji se daju postaviti u kritičkom odnosu prema društvenim temama. Vidjeti vlastiti nakazni odraz u vremenu u kojem živimo, nije nimalo jednostavan scenski zadatak. Dramski tekst Ljubice Ostojić nudi mogućnost za otvoreno kazalište, nešto novo i rubno, istraživačko u propitivanju scenske forme i izraza. 

Takvi dramski komadi čine da se bolje osjećate i u neuspjelom redateljskom pokušaju, nego u radu na dosadnim repertoarnim predstavama koje gode malograđanskoj publici ‐ jer ne daj Bože da se uznemire ili zapitaju o bilo čemu u teatru. Scena je metafizički prostor u kojem se može još uvijek slobodno misliti, čak i o svom rodnom gradu, s kojim nikad nisi načisto. To je u dobrom smislu neuništiv grad, brzo se regenerira, vitalan je i ima atmosferu koja zna biti zavodljiva i šarmantna, ali i nepodnošljivo okrutna.
Svaki grad se mijenja baš poput junaka ove drame. Volim sarajevski ironični pogled na sebe, kao i skeptičan pogled na svijet. Zbog toga je Sarajevo sudbinski i mitski grad.

Malo je sredina u kojima se ljubav i kompliment prema sopstvenom gradu izražavaju sa porugom, štosom i negacijom, jer bi u suprotnom sve bilo pleonazam i kič, pa stoga i mi, u radu na ovoj predstavi, nismo željeli napuštati taj “prepoznatljivi” duh, sve dok možemo preživjeti.

Dino Mustafić, reditelj


LJUBICA OSTOJIĆ, autorica

Rođena je 1945. u Beogradu, a koncem iste godine nastanjuje se sa porodicom u Sarajevu. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (komparativna književnost i teatrologija) u Sarajevu. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih. Profesionalni je pisac sa statusom slobodnog umjetnika i dugogodišnji pozorišni kritičar u revijama Odjek i Književna revija i listovima Oslobođenje i Večernje novine. Urednik je dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio‐Sarajevu, dramaturg‐saradnik u Mostarskom Teatru Mladih 74 /MTM/. Od 1994. godine djeluje kao predavač Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je u zvanju redovnog profesora. Piše također radio i tv. drame, scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti pozorišne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. 

Dramaturg je, dramatizator i adaptator brojnih predstava u savremenom teatru. Njena poezija, proza, kritika, drame i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, češki, bugarski, slovački, grčki, francuski... Član je Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. Centra. Dobitnik je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja među kojima izdvaja Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja Grozdanin kikot (2000).


DINO MUSTAFIĆ, režiser

Diplomirao je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i opću književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Režirao je više od 80 predstava klasičnih i savremenih pisaca u pozorištima regiona i šire. Osim u Evropi, predstave su mu izvođene (na raznim jezicima) u Americi, Africi i Aziji i nagrađivane na mnogim domaćim i internacionalnim festivalima. Predstava Helverova noć Kamernog teatra ‘55 zabilježena je u historiji bosanskohercegovačkog pozorišta kao najnagrađivanija sa 23 internacionalna priznanja. Snimio je više dokumentarnih filmova i dugometražni igrani film Remake koji je 2003. uvršten među pet najboljih filmova Roterdam film festivala i prikazan na više od 40 međunarodnih festivala (nagrađen u Minhenu i San Francisku). 

Obavljao je funkciju umjetničkog direktora Drame NPS (2003‐2005). U periodu 1997‐2016. bio je direktor Internacionalnog festivala MESS, čiji je rad, zajedno sa svojim saradničkim timom, obnovio nakon opsade Sarajeva. Predavač je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevskoj filmskoj
akademiji. Osnivač je MESS Teatra ‐ Scena Mess i MESS Dance Company.Drama mjesečni repertoar

Pratite nas na:

video.pngVideo