Loading
Repertoar | 09.04.2015

Giselle

Balet  Baletkoreografija i režija: Edina Papo, prema: Coralliju, Perrotu, Petipi


Adolphe Adam
GISELLE
balet u dva čina
koreografija i režija, prema: Coralliju, Perrotu, Petipi Edina Papo
dirigentica Samra Gulamović
scenograf Slobodan Bobo Perišić
kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić
koncert majstorica Arijana Zupčević
viola solo Etleva Karadža
inspicijent Boris Jeličaninpraizvedba 28. 6. 1841. u Parizu.
prva izvedba u Sarajevu 22. 11. 1961. 

PREMIJERA: 19. 12. 2014.

Lica / Cast :


 

GISELLE Tamara Ljubičić
GROF ALBRECHT Kirill Sofranov, k. g. Rusija
HILARION, ŠUMAR Mihail Mateescu
WILFRED, ALBRECHTOV PRIJATELJ Admir Kalkan
BERTHE, GISELLINA MAJKA Dajana Popović
GROF OD CURLANDA Mensud Vatić
BATHILDE, GROFOVA KĆERKA, ALBRECHTOVA ZARUČNICA Mia Jahić
PAS DE DEUX Nataša Pavlović
Ioan-Vasile Soit
MYRTHA Ekaterina Vereščagina
DVIJE VILISE Nataša Pavlović
Jovana Milosavljević

DAME, GOSPODA, SELJANI, VILISE

ANSAMBL BALETA
NPS, ČLANOVI HORA OPERE NPS,
SREDNJA MUZIČKA ŠKOLA - ODSJEK BALETA

ORKESTAR SARAJEVSKE FILHARMONIJE

 


EDINA PAPO, koreografkinja


Rođena je u Sarajevu, gdje je započela baletno obrazovanje i baletnu karijeru.

Stekla naučni stepen magistra umjetnosti baleta na Akademiji ruskog baleta 
A. J. Vaganova, St. Petersburg (2009).
Diplomirala je na Odsjeku koreografije Akademije ruskog baleta A. J. Vaganova
St. Petersburg i stekla zvanje koreografa umjetnosti baleta (2007).
Specijalizaciju završila na Balet-majstorskom odsjeku Konzervatorija R. Korsakov
St. Petersburg (1989).
Diplomirala je kao studentica generacije na Akademiji ruskog baleta A. J. Vaganova u St. Petersburgu u klasi Vasiljevne Rumjanceve, Odsjek baletska pedagogija i metodika klasičnog baleta (1987).

Od 1992. radila je kao šefica Baleta, balet-majstorica, pedagoginja i koreografkinja u Teatru Opere i Baleta Brašov (Rumunija). U Izraelu je boravila 1994. i radila kao koreografkinja Operete Israelit  u Jerusalemu, i gošća-pedagoginja u Contemporary Dance Company Kibuc Ga’aton Tel-Aviv, Izrael. Uporedo sa radom u baletnim školama u Sarajevu (do 1991.), djelovala je i kao  pedagoginja Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Imenovana je za šeficu Baleta 1999. godine, a 2003. i za umjetničku direktoricu Baleta NPS. Ostvarila je više od 30 samostalnih i cjelovečernjih baletnih premijera  sa internacionalnim i domaćim umjetnicima  i organizovala gostovanja predstava Dubrovački kantuni, Jabuka, Pulcinella, Katarina, bosanska kraljica u više gradova Evrope i BiH. U sezoni 2002/2003. postavila je na scenu NPS balet Giselle (prema: Coralliju, Perrotu, Petipi), što je nakon rata prva postavka “bijelog baleta” u BiH. Dva puta je koreografirala ceremoniju otvaranja Međunarodnog festivala Sarajevska zima, pri kojem je djelovala i kao selektor za ples. 

Predsjednica je Komisije za kulturu Jevrejske općine Sarajevo i K.P.H.D. La Benevolencija. Stalna je gošća Monaco Dance Foruma u Monte Karlu. Kao pedagoginja učestvovala je na Prix de Lausanne - međunarodnom baletnom takmičenju. Više puta je nagrađivana u BiH i inostranstvu. Dobitnica je Počasnog priznanja za doprinos razvoju baletne umjetnosti u Rumuniji - Opera Brašov, a 1993. osvojila je Prvu nagradu za koreografiju, originalnost i umjetničku vrijednost baletne predstave Fantastična simfonija (H. Berlioz), na Internacionalnom festivalu koreografije Jaš, Rumunija.Dobitnica je Srebrenog broša za umjetnost (1999) - Žena 21. Najuspješnija je žena u oblasti umjetnosti i kulture (2002) - Žena 21. American Biographical Institute Board of International Research dodijelio joj je posebnu nagradu – Jedna od 1000 uspješnih žena svijeta za 2005. godinu.Nagrada Isa-beg Ishaković, u kategoriji umjetnosti, Edini Papo je dodijeljena 2010. godine. Objavljuje naučne radove iz oblasti historije umjetnosti baleta u BiH i Rusiji.SAMRA GULAMOVIĆ, dirigentica

Rođena je u Sarajevu gdje se i školovala. Nakon završene Osnovne i Srednje muzičke škole upisuje Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigovanje, u klasi red. prof. Teodora Romanića. Još kao studentica (1995-1997) radila je kao dirigentica Operskog hora Narodnog pozorišta Sarajevo. Godine 1995. počinje raditi kao umjetnička voditeljica Sarajevskog vokalnog okteta Preporod sa kojim predstavlja bosanskohercegovačko kulturno stvaralaštvo širom Bosne i Hercegovine, u Austriji, Njemačkoj, Turskoj i Maroku. U Francuskoj 1997. pohađa seminar za dirigente i tada, po prvi put izvan Bosne i Hercegovine, održava koncerte sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom AIDIMOS u Bazelu (Švicarska) i 1999. godine u Lionu (Francuska). Osnovala je Ženski vokalni ansambl Allegro, sa kojim postiže veliki uspjeh i dobija mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima i festivalima. Godine 1998. održala je javni diplomski koncert sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Po završetku Muzičke akademije počinje sa radom kao asistent-dirigent u Sarajevskoj filharmoniji, a 2008. godine završava postdiplomski studij u klasi red. prof. Julija Marića i  stiče zvanje magistra dirigovanja.

Časopis Žena 21 je Samru Gulamović proglasio najuspješnijom ženom iz oblasti umjetnosti u 2001. godini. Dobitnica je nagrade Sloboda (2008), koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo, za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu. Do sada bilježi brojne nastupe sa orkestrom Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini,  kao i koncerte u Zagrebu (Hrvatska), Ljubljani (Slovenija), Potenzi (Italija), Istanbulu, Eskisehiru (Turska). Njen repertoar dirigovanja uključuje i baletske predstave poput Dame s kamelijama, Coppelije i drugih. Od 2008. godine obavlja funkciju direktora Sarajevske filharmonije.
ANTON BOGOV, prvak Baleta SNG Maribor

Rođen je u Omsku (Rusija). Diplomirao je  u Almatiju (Alma Ata) u Kazahstanu.U toku školovanja je nastupao u školskim i teatarskim produkcijama. Poslije takmičenja u Moskvi 1993. godine, dobio je angažman u Međunarodnom baletnom pozorištu Ochi u Nagoji (Japan), čiji je stalni gost i danas. Zatim je angažovan u ansamblu Opere i baleta SNG Maribor, gdje od 1996. radi kao solista. Slovenački državljanin postao je 1998. godine. Osim sa mariborskim ansamblom, ostvario je i  niz značajnih uloga na baletnim scenama SNG Opere i baleta Ljubljana (Krcko Oraščić, Giselle, Ana Karenjina, Labudovo jezero), Opere u Gracu, Austrija (Les Sylphides, Vragolasta djevojka), HNK Zagreb (Trnoružica, Labudovo jezero, Don Quijote, Bajadera, Carmen), Narodnog pozorišta Prag (Labudovo jezero). Stalni je gost međunarodnih baletnih festivala u Osaki (Don Quijote, Les Sylphides) i Bregencu u Austriji (Don Quijote). Sa Rumunskim nacionalnim baletom gostovao je na mnogim evropskim scenama.  U Kišinjevu (Moldavija) i u Tulonu (Francuska) igrao je u baletima Trnoružica i Coppelia.Ostvario je gostovanja u SAD- u (Labudovo jezero), na Gala koncertima u Bolonji, Đenovi i Parmi (Italija) i u Gala programu Roberto Bolle and Friends.

Plesao je u predstavama čuvenih koreografa Balanšina, Mac Millana, Massinea, Cluga, Turcu... U periodu od 1995. do 2004. na međunarodnim baletnim takmičenjima (Moskva, Seul, Ljubljana, Budimpešta, Varna, Nagoja, Luksemburg, Šangaj) nagrađivan je za vrhunsku tehniku, najbolje partnerstvo i cjelokupni umjetnički dojam. U izboru revije Mariborčan proglašen je 2006. umjetnikom godine, a Nagrada Prešernovog fonda dodijeljena mu je 2007. godine. Igrao je glavne uloge i u baletima Romeo i Julija (Romeo) i Carmen (Don Jose) u koreografiji Valentine Turcu, te u baletima  Vragolasta djevojka (Colin) i Opasne veze (Vicomte de Valmont). 
TAMARA LJUBIČIĆ, solistica Baleta NPS

Rođena  je u Novom Sadu. Osnovno i srednje baletsko obrazovanje stekla u novosadskoj Baletskoj školi. Tokom školovanja dva puta je nagrađivana Prvom nagradom na republičkim takmičenjima baletskih škola - u Beogradu (2006) i Pančevu (2008).  Profesionalnu karijeru započela je kao član Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. U angažman Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo prelazi 2009. godine. Igrajući niz godina cijelokupni baletni ansambl-repertoar, 2014. postaje i  solista Baleta NPS. Ostvarila uloge u predstavama: Dama sa kamelijama (Margarita), Vragolasta devojka (Liza), Pulcinella (Pimpinella), Coppelia (Swanilda), Carmen (Michaella), Meu amor,  Labudovo jezero (Pas de trios), Palčica (Lastavica), Romeo i Julija, Katarina bosanska kraljica, Mare Nostrum, Giselle.MIHAIL MATEESCU, solista Baleta NPS

Rođen 1974. u Drobeta-Turnu Severinu, Rumunija. Završio Srednju školu koreografije i baleta 1992. godine u Cluj-Napoci u Rumuniji i istovremeno radio u Teatru klasičnog baleta Oleg Danovski  u Constanţi (Rumunija). Bio solista Baleta u Nacionalnom teatru u Temišvaru (Rumunija), a zatim u angažmanu Baleta HNK Split. U Baletu Narodnog pozorišta Sarajevo angažovan je od 1996., gdje 1998. postaje solista prve grupe i igra solistički repertoar baletnih prestava: Vragolasta djevojka, Les Sylphides, Paquita, Labudovo jezero, Carmen, Giselle, Coppelia, Pepeljuga, Simha, Pulcinella, Dom Bernarde Albe, Plavo, Katarina, bosanska kraljica, U vremenu, Slike s izložbe, Appassionato, Snaga bola, Izložba slika, Jabuka, Of-of, Rahmanjinov, Opaline, Palčica, Meu amor, Carmen, Romeo i Julija, Dama s kamelijama, Mare Nostrum, Pulcinella... 

GISELLE, na sceni Narodnog Pozorišta Sarajevo

premijera: 22. 11. 1961. 
koreografija i režija: Gradimir Hadžislavković
dirigent: Nikola Debelić Katarina Kocka (Giselle), Antun Marinić (Albrecht), Slavko Pervan (Hilarion)

premijera: 17. 1. 1974. 
koreografija: Silvia Redžep, prema A. Šelest
dirigent: Miroslav Homen
Katarina Kocka (Giselle), Dragan Tičić (Albrecht), Antun Marinić (Hilarion)

obnova: 28. 2. 1981.
koreografija i režija: Gradimir Hadžislavković, prema Coralliju, Petipi, Lavrovskom dirigent: MIROSLAV HOMEN Emina Kamberović (Giselle), Dragan Tičić (Albrecht), Nedžad Potogija (Hilarion)

premijera: 30. 1. 1991.
koreografija i režija: Gradimir Hadžislavković, prema l. Lavrovskom dirigent: Miroslav Homen Tatjana Kladničkina (Giselle), Vladimir Grigorjev (Albrecht), Emilian Damian (Hilarion)

premijera: 21. 11. 2002.
koreografija i režija: Edina Papo, prema Coralliju, Perrotu, Petipi dirigent: Ion Iancu Elvira Tarasova (Giselle), Andrei Batalov (Albrecht), Alexander Kurkov (Hilarion)Balet mjesečni repertoar

<<septembar 2017>>
ponutosričetpetsubned
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Pratite nas na:

video.pngVideo