Loading
Repertoar | 14.06.2017

Balkanski špijun u Sarajevu

Drama  Dramaadaptacija i režija: Sulejman Kupusović


Dušan Kovačević
BALKANSKI ŠPIJUN U SARAJEVU


režija i adaptacija Sulejman Kupusović
scenograf i kostimograf Marijela Margeta-Hašimbegović
inspicijent Mustafa Zrnić
sufler Esmeralda AbdijevićPremijera:
29. 11. 2012.
 

Lica / Cast

SABAHUDIN ČVOROVIĆ Izudin Bajrović

DANICA ČVOROVIĆ,
žena njegova

Ejla Bavčić
SALEM ŽORŽ TREBO, podstanar Aldin Omerović.
SANJA,
kćerka Sabahudinova
Mona Muratović

BUDŽONI,
brat Sabahudinov

Milan Pavlović
Dušan Kovačević

dramski pisac
(Mrđenovac kod Šapca, 1948)


Živi i radi kao profesionalni pisac u Beogradu.  Diplomirao 1973. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, Odsjek dramaturgija.Radio kao dramaturg na TV Beograd, docent na FDU, ambasador SCG u Portugalu. Član je Udruženja književnika Srbije i dopisni član SANU. Od 1998. godine direktor je Zvezdara teatra u Beogradu. Kovačevićeve drame prevedene su na veliki broj jezika i izvođene u pozorištima Evrope, SAD, Kanade, a samo u beogradskim profesionalnim pozorištima odigrano je preko 2500 predstava režiranih prema njegovim tekstovima.
Osim za pozorište, piše za televiziju, radio i film, a autor je i romana Bila jednom jedna zemlja i Meda peva bluz. Bavi se pozorišnom i filmskom režijom.
Drame: Maratonci trče počasni krug, Radovan Treći (1973), Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću (1976), Proleće u januaru, Svemirski zmaj (1977), Limunacija na selu (1978), Sabirni centar (1982), Balkanski špijun (1983), Sveti Georgije ubiva aždahu (1986), Klaustrofobična komedija (1987), Profesionalac (1990), Urnebesna tragedija (1991), Lari Tompson-tragedija jedne mladosti (1996), Kontejner sa pet zvezdica (1999), Doktor Šuster (2001), 20 srpskih podela (Srba na Srbe) (2008), Generalna proba samoubistva (2010), Život u tesnim cipelama (2011), Reinkarnacija (2011).
Filmovi za koje je napisao scenario: Povratak lopova (TV), Dvosobna kafana (TV), Zvezdana prašina (TV), Beštije, Čardak ni na nebu ni na zemlji (serija), Ko to tamo peva, Poseban tretmanMaratonci trče počasni krug, Pismo-glava, Balkanski špijun, Sveti Georgije ubiva aždahu (TV), Sabirni centar, Profesionalac (TV), Klaustrofobična komedija (TV), Drugi život gospodina Kreinsa, Urnebesna tragedija, Podzemlje, Bila jednom jedna zemlja (serija), Profesionalac, Sveti Georgije ubiva aždahu.
Mnogo puta nagrađivan: četiri Sterijine nagrade, dvije nagrade Branko Ćopić, nagrada Joakim Vujić, Miloš Crnjanski, Marin Držić, Oktobarske nagrade grada Beograda, kao i dvije Zlatne arene. Prvi je dobitnik Nagrade Zoran Radmilović za životno djelo, koja se ove godine dodjeljuje u okviru pozorišnog festivala Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru.Takođe je dobitnik i mnogih međunarodnih nagrada, između ostalog i dva Grand Prixa za scenarija filmova Balkanski špijun i Profesionalac na Filmskom festivalu u Montrealu, Nagrade međunarodnog žirija kritike za najbolji film - FIPRESCI, u Monteralu za Profesionalca, Nagrade za najbolji scenario i najbolji film na Međunarodnom festivalu u Vijareggiu, takođe za Profesionalca (scenario za Profesionalca bio je nominovan među 6 najboljih evropskih scenarija za 2003. od strane EFA - Evropske Filmske Akademije u Berlinu), Čaplinove nagrade u Veveyu za film Ko to tamo peva, Prve nagrade na TV festivalu u Cannesu, Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu za Podzemlje, zatim nagrada filmskih festivala u Valenciji, Marseilleu, Beču, u Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i drugim. Film Ko to tamo peva proglašen je za najbolji film jugoslovenske kinematografije nastao od 1945-1995.
Adaptacija njegove drame Balkanski špijun prvo je izvođenje jednog Kovačevićevog teksta na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo.Sulejman Kupusović

pozorišni reditelj


Diplomirao pozorišnu, filmsku, tv. i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, te filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Režirao u teatrima širom bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji.
Na televiziji je realizirao desetak tv. drama, nekoliko serija (Tale, Teversenove bajke...) i veliki broj dokumentarnih i muzičkih programa. Specijalizirao teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986.
Značajne rediteljske postavke u Narodnom pozorištu Sarajevo: Kralj Lear, Propercije, Bjesnilo, Braća Karamazovi, Veliki vezir, Hrvatski faust, Jugoslovenska antiteza, Duplo dno, Gamllet, Roman o Londonu, Hasanaginica, Prosjačka opera, Majka, Kidaj od svoje žene, Derviš i smrt, Hanka, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Balada o Omeru i Merimi, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna, te operni projekti Hasanaginica, Nabucco u Sarajevu, La Boheme.
Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.


PREMIJERNA PODJELA:

SABAHUDIN ČVOROVIĆ Izudin Bajrović

DANICA ČVOROVIĆ,
žena njegova

Ejla Bavčić-Tarakčija
SALEM ŽORŽ TREBO, podstanar Aldin Omerović.
SANJA,
kćerka Sabahudinova
Zana Marjanović k.g.

BUDŽONI,
brat Sabahudinov

Milan Pavlović


Drama mjesečni repertoar

<<septembar 2017>>
ponutosričetpetsubned
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Pratite nas na:

video.pngVideo